Havirovban szerezhet párizsi kvótát az Ecseki, Madarász vegyes páros

Csütörtökön és pénteken a csehországi Havirovban rendezik az asztaliteniszező vegyes párosok olimpiai kvalifikációs versenyét, amelyen negyedik kiemeltként az Ecseki Nándor, Madarász Dóra duó is harcba száll a négy megszerezhető párizsi kvóta egyikéért.


Ebben a számban 16 kettős vehet részt a játékokon. A házigazdák automatikus indulók, a kontinentális kvalifikációs tornákról pedig hat páros jutott indulási joghoz. Most további négy fog, öt duó pedig a május 7-ei világranglistáról kerül a párizsi mezőnybe.

"A világranglistán jól állunk, de fontos, hogy ezen a tornán ne olyan párosok jussanak kvótához, amelyek mögöttünk állnak, mert akkor bajba kerülhetünk" - mondta az MTI-nek Lindner Ádám, a férfi válogatott szövetségi kapitánya, aki irányítja majd a magyar kettőst a havirovi versenyen. Hozzátette: a kínaiak, a japánok, a tajvaniak és a dél-koreaiak lemondták a szereplést Csehországban, ezek a kettősök a ranglista szerint már biztos kijutók.

"Ez abból a szempontból nem jó hír számunkra, hogy ha ezek a duók eljönnek és érvényesül a papírforma, akkor a világranglistán már nekünk is szinte biztos lenne a helyünk a kijutás szempontjából. Így viszont talán kicsit könnyebb a mezőny" - fogalmazott.  A magyarokat a spanyol, a hongkongi és a román páros előzi meg a kiemelési rangsorban.
A csehországi verseny lebonyolítása "gyilkos", egy napon belül ugyanis három vagy négy meccset is meg kell nyerni a kvótához - a kiemeltek várhatóan csak a nyolc között kezdenek. Mindkét napon két 16-os táblát alakítanak ki, ezek győztesei jutnak ötkarikás indulási joghoz, azaz minden páros két lehetőséget kap a kvótaszerzésre. Az első nap bajnokai pénteken már nem állnak asztalhoz. A mérkőzések négy nyert szettig tartanak.

"Ez nekünk kedvez, mert négy nyert játszmánál azért jobban kijön a játéktudás" - mondta ezzel kapcsolatban Lindner. A tavalyi Európa Játékokon ezüstérmes Ecseki, Madarász kettős a múlt héten sokat tréningezett együtt.

"Nyilván az lenne a legjobb, ha az első napon megszereznénk a kvótát, vagy két olyan páros szerezné meg, amelyek az első négy között vannak kiemelve. Utóbbi esetben már nem kellene a második napon nagyon izgulnunk" - tekintett előre a kapitány. A havirovi torna után jelentős versenyt már nem rendeznek a világranglista május 7-i zárásáig, amikor is kiderül, mely vegyes párosok jutnak még kvótához.

Magyar asztaliteniszező egyelőre még nem szerzett indulási jogot a július 26-án kezdődő pározsi olimpiára.

(Borítókép: Facebook / Magyar Asztalitenisz Szövetség)

Videók