Fazekas Péter: "Most a kislányom az edzőpartnerem"

A Magyar Asztalitenisz Szövetség sportigazgatójával beszélgettünk. Exkluzív interjú.


A Magyar Asztalitenisz Szövetség sportigazgatójával, Fazekas Péterrel a sportágról, a válogatott felkészüléséről és az egyéni edzési lehetőségekről beszélgettünk.

- Sportigazgatóként hogyan látod, mi a helyzet ebben a nehéz időszakban a Magyar Asztalitenisz Szövetséggel? Vannak-e jelenleg edzések?

A központi válogatott edzések a járvány miatt szünetelnek, mind az utánpótlásban, mind pedig a felnőttben. Mindenki ahol tudja, próbálja egyénileg megoldani, tulajdonképpen otthon az edzéseket.

- Hogyan boldogulnak a versenyzők, edzésben tudják tartani magukat?


"A női-válogatott tulajdonképpen teljesen leállt. Nekik lehetőségük sincs otthon játszani."

Úgy oldották meg, hogy a válogatott kondiedzője kiírt nekik egy otthon is elvégezhető erősítő programot, a masszőr pedig gyógytorna feladatokkal látta el őket.

A férfi-válogatottnál valamilyen szinten jobb a helyzet. Ott négy játékos jelenleg még tud edzeni. Nyírbátorban van egy edzőközpont, ahol a két kvalifikációra esélyes játékosunk, Szudi Ádám és Majoros Bence önkéntes karanténban edzenek. Ez azt jelenti, hogy ők ketten bent laknak az edzőközpontban, és nem találkoznak senkivel. Az ellátásukban is segítik őket. Tulajdonképpen azért vannak így bezárva, hogy folytathassák az edzéseiket, ne vesszen kárba a felkészülésük.

"De azért nem könnyű nekik, hiszen a család és a barátaik nélkül kell lenniük, ki tudja meddig, csupán az internet segítségével tudják tartani a kapcsolatot a külvilággal."


Szudi Ádám verseny közben a World Tour-sorozaton. (Fotó: Facebook/Magyar Asztalitenisz Szövetség)

Ecseki Nándi hazament, úgy tudjuk, hogy a héten még ő is tud ott helyben, Szolnokon edzeni egy játékossal, de ők is csak ketten mehetnek be a terembe. Azt azonban még ők sem tudják, ez a lehetőségük meddig él.

Lakatos Tamás pedig kint maradt Dániában abban az edzőközpontban, ahol év közben is lakott. Ott maradtak rajta kívül még néhányan, így tudnak egymással játszani. Ők is teljesen el vannak zárva a külvilágtól.


- Talán akkor az utánpótláskorúaknál még nehezebb a helyzet.

Az utánpótlásnál is megszűntek a központi edzések. Mivel nagyon sok klub iskolához, az iskolai tornatermekhez kötött, így azok bezárásával nem tudnak helyszínt biztosítani játékosaiknak, tehát teljesen leálltak az edzések.

"Azok az utánpótláskorúak tudnak most edzeni, akiknek van otthon a pincében, vagy egy nagyobb helyiségben asztaluk, adogatógépük."

- Ezt a megoldást akár a felnőtt versenyzők is tudják használni?

Sajnos nem. Alapvetően az a probléma, hogy egy válogatott versenyzőnek már nem elég az adogatógép. Legfeljebb a szinten tartásban segít. Otthon pedig nagyon kevesen találnak olyan edzőpartnert, akivel komolyan tudnak játszani. Az utánpótlásban még előfordul, hogy egy ügyes apukával lehet érdemben játszani, de ez sajnos elég ritka. Ez azonban nem mérhető ahhoz az intenzitáshoz, amit egy válogatott edzésen kaphatnak.

Versenyzőinknél az most a legfontosabb szempont, hogy fizikálisan szinten tartsák magukat. Főleg a fiatalabbaknál már néhány hét otthon, edzés nélkül töltött idő is komoly hatással van az erőnlétre, így mindenkinek az az érdeke, hogy ilyen jellegű feladatokat végezzen, ha már játszani nem tud. Ráadásul nem tudhatjuk, meddig tart ez az időszak.

"Most mindenkinek az egészség a legfontosabb, de az adott helyzetből szerintem minden sportoló megpróbálja kihozni a maximumot, amit lehet."

- Vannak-e már tervek a folytatásra?

Hivatalosan április 30-áig töröltünk minden MOATSZ egyéni rendezésű versenyt, a bajnokságokat felfüggesztettük. A megyei bajnokságokra pedig szintén ezt az ajánlást adtuk a helyi szövetségeknek. Mindenki leállt.

De az olimpiai kvalifikációs versenyek is csúsznak. Eredetileg június elején zárult volna minden, az olimpia halasztása miatt nyilván ezekre a versenyekre is sor kerül majd egy későbbi időpontban, és a nemzetközi szövetség a kavlifikáció lezárását is egy későbbi időpontra teszi majd át.


Ecseki Nándor (Fotó: Facebook/Magyar Asztalitenisz Szövetség)

- Kik azok, akik már biztosan ott lesznek 2021-ben Tokióban?


A nőknél full kvóta van, mivel a női csapat már januárban megszerezte az indulási jogot az ötkarikás játékokra, ez három főt jelent, ketten közülük az egyéni versenyben is indulhatnak. Magyarországnak még a Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros révén van reális esélye a kvótaszerzésre, de Majoros Bence is reménykedik férfi egyesben. De most meg kell várni a fejleményeket, hogyan alakul a folytatás.

- Versenyzőként a saját edzésed hogyan tudod megoldani? Korábban mi már bemutattuk a kislányod, Lizit, akivel otthon szoktatok edzeni, ő most a segítségedre van?

"Most a kislányom az edzőpartnerem."

A csapattársammal most nem tudunk együtt edzeni. Lizivel azonban szépen haladunk otthon, nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Engem is ez tart formában. Kicsit több időt tudunk így az edzésre fordítani, és mindkettőnknek jó az, hogy van kivel játszanunk. Így várom a szezon folytatását.

Sport365.hu - A kis Lizi egyre durvábban ütöget

Ugye emlékeznek Lizire, a kis pingong tündérre? Ősszel találkoztunk vele először, már akkor is teljesen elvarázsolt bennünket a hat és fél éves kislány, aki azóta is folyamatosan edz apukájával. Most új felvétel került ki az édesapa, Fazekas Péter Facebook oldalára arról, hogyan ütögeti a labdát Lizi. Hát, egyre durvábban, az biztos.

Borítókép: Facebook/Fazekas Péter
 

Videók