Az egyiptomi súlyemelők sem indulhatnak az idei világbajnokságon

Dopping az oka mindennek. Pláne, ha két 14 éves korú is benne van az ügyben. Emiatt kétéves eltiltást kaptak, ami miatt a jövő évi olimpián sem indulhatnak


Bár megérkeztek a thaiföldi súlyemelő-világbajnokságra, tiltó jelzést kaptak az egyiptomiak, így a szerdai nyitányon már nélkülük kezdődtek meg a versenyek Pattaya Cityben, ahol száz ország - köztük Magyarország - erős emberei indulnak a tíznapos vb-n. Az ok: hosszan tartó folyamatot lezárva pár nappal a vb előtt tiltotta el a nemzetközi szövetség (IWF) független testülete az észak-afrikai arab országot a vb-részvételtől, mivel több versenyzőjükről is kiderült, hogy doppingolt.
 
Amint azt az IWF jogi képviselői az MTI-nek elmondták: még a 2016-os junior világbajnokságon lepleződött le a szteroidok közé tartozó methandienon használatával hét egyiptomi súlyemelő, köztük két 14 éves, öt kiskorú - vagyis 18 év alatti -, és öten lányok. Az eltiltás két esztendőre szól, ami azt is jelenti, hogy Egyiptom nemcsak a thaiföldi vb-t kénytelen kihagyni, de képviselői nem lehetnek ott a 2020-as tokiói olimpián sem.
 
Az ifjúsági olimpiai bajnok, olimpiai bronzérmes Sara Ahmed és honfitársai sem az idei vb-n, sem a jövő évi ötkarikás játékokon nem indulhatnak.
Három esztendővel ezelőtt ugyanis hét egyitomi junior súlyemelő megbukott a doppingvizsgálaton.
Fotó: Julian Finney/Getty Images
 
Egyiptom, amely a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbezhet a verdikt ellen, a második ország, amely versenyzőinek az idei vb-ről való kitiltásával bűnhődik meg nem engedett szerek használata miatt. Korábban a több pozitív esetet produkáló Thaiföld maga lépett vissza súlyemelőinek indításától a világbajnokságon annak fejében, hogy magát a vb-t megrendezhesse.
 

Videók