"Az edzőm azt mondta ne bohóckodjunk két sportággal." - Földházi Zsófia

Kapás Boglárkával szelte a habokat, majd 17 éves korában váltott. Bár új karrierjét sérülések árnyékolják be, mint mondja, döntését sosem fogja megbánni. - Beszélgetés Földházi Zsófiával.


Földházi Zsófia neve 2010-ben robbant be a köztudatba, amikor a nyári ijfúsági olimpiai játékokon ezüstérmet szerzett öttusázóként. Életében ez az év vízválasztó volt, ugyanis ekkor döntötte el, hogy felhagy az úszással és végleg a másik sportágát választja.

Zsófi 5 éves korában kezdett úszni, majd nővére hatására 10 évesen belekóstolt az öttusába. A sportág először csak 2 részből áll, gyerekként a fizikai számok dominálnak. A technikai számok, mint a vívás, a lövészet és a lovaglás csak később csatlakoznak. Ez adott lehetőséget a magyar lánynak arra, hogy sokáig együtt űzze a két sportágat.


Földházi Zsófia mindig előre tekint, de örül, hogy a múltban a váltás mellett döntött.

Fotó: Facebook.com/FöldháziZsófia

Sokáig az úszást helyezte előtérbe, és mellette különórákra járt, hogy megtanulja az öttusa többi részének minden fortélyát. Fiatal tini volt, amikor akkori egyesülete kirúgta, és bár úszóként folytatta egy másik csapatnál, az kezdett hátrébb tolódni az életében.


Úszóként kezdte, majd az öttusa mellett döntött.

Fotó: Facebook.com/FöldháziZsófia


 

2010-ben aztán választania kellett. Bár mindkét sportágban kvalifikálta magát a szingapúri ifjúsági olimpiára, döntés elé állították. Ő az öttusára voksolt. 

Egykori döntését ma már 3 világbajnoki- és 2 európa-bajnoki arany, valamint számos bronz és ezüstérem támasztja alá.


Földházi Zsófi nem bánja, hogy úszóként kezdte. Szerinte hatalmas gerincet kapott a sportágtól, amit mai napig tud kamatoztatni.

Videó: Sport365

Első felnőtt mezőnyben szerzett érme sem sokat váratott magára, 2013-ban egyéniben szerzett európa-bajnoki címet. A női öttusa csapat tagjaként pedig 2016 és 2018 között nem talált legyőzőre a világon.

Sikereihez nem csak eltökéltésge és végtelen kitartása segíti hozzá, hanem az a pozitív életszemlélet is, amivel a mindennapok kihívásaira tekint. A riói olimpia előtt alig 5 héttel sérült meg, de talpraállt, hogy hazáját képviselhesse. Az újabb 4 éves ciklusnak gőzerővel állt neki, ám az idei szezonját sérülések hátráltatták.


Az örökvidám Zsófi nem csügged, ha kell a mankót használja fegyver helyett.

Fotó: Sport365/Patkós Imre

A júniusi európa-bajnokságon kiújult egyik sérülése, majd a hazai rendezésű világbajnokság előtt mindössze egy héttel szenvedett súlyos lovasbalesetet.

Akaraterejét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy alig 2 héttel a baleset után már csak egy aprócska kötés emlékeztet a balszerencsés eseményre.


Földházi Zsófiát nem törik meg a sérülések, pozitívan tekint a jövőbe.

Videó: Sport365

A sérüléséből lábadozó Földházi nem sajnáltatja magát, gőzerővel dolgozik, hogy Tokióban minél eredményesebben szerepeljen. Az, hogy mit tervez a 2020-as olimpia után, kiderül cikksorozatunk 2. részéből.

Borítókép: Facebook.com/FöldháziZsófia

Videók