"A WADA és a NOB az első pillanattól manipulálta ezt a mocskos ügyet"

Forrnak az indulatok az orosz doppingbotrány miatt.


Travis T. Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) ügyvezetője kemény kritikát fogalmazott meg a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki ítéletével szemben, amellyel ugyan jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által tavaly decemberben kiszabott négyéves büntetést.

Tygart "pusztító döntésről" beszélt, amely szerinte jelentősen gyengíti a szankciókat.

"Ez egy katasztrofális csapás a tisztán versenyzőkre, a sport integritására és a jogállamiságra"
- jelentette ki az USADA vezetője.

A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a következő két olimpián, illetve világbajnokságokon országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat. A CAS-döntés értelmében az oroszok a 2021-re halasztott tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli játékokon sem indulhatnak nemzetük képviseletében, mint ahogy a 2022-es, katari világbajnokságon sem. Továbbá 2022. december 16-ig nem jogosultak nagyobb sportesemény megrendezésére, valamint arra ajánlatot tenni.

"A WADA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ezt a mocskos orosz doppingügyet az első naptól manipulálta és félrekezelte. A politika ismét felülírta az elveket" - fogalmazott Tygart.

A moszkvai doppingellenőrző laboratórium működését és a RUSADA-t 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozta illetékes bizottságának vizsgálati jelentését, amely megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.


Tygart szerint nagyon rossz döntés született.

Fotó: Buda Mendes/Getty Images For Laureus

Az orosz sportolók a 2016-os riói olimpián még elkerülték a teljes kizárást, a 2018-as phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották Oroszországot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki ezt megkapta, semlegesként vehetett részt a versenyeken.

Az orosz ügynökség 2018. szeptember 20-án kapta vissza tesztelési engedélyét, a moszkvai labor pedig három hónappal később kezdhette újra működését. Ez utóbbi engedélyezéséhez több feltételt is szabott a WADA, ezek egyike volt az adatbázis átadása. A nemzetközi ügynökséget azonban akkor még megakadályozták az adatok átmásolásában, amelyet aztán tavaly januárban adtak át az oroszok. A WADA már akkor jelezte, hogy akár hónapokig is eltarthat, amíg megvizsgálja, az információk hitelesek-e, majd 2019 szeptemberében bejelentette, hogy hivatalos vizsgálatot indított azokkal a "következetlenségekkel" összefüggésben, melyeket az adatbázis tartalmazott.

A vizsgálat lezárulta után a WADA-szabályzatnak megfelelést ellenőrző bizottság négyéves eltiltást javasolt, melyet tavaly decemberben a végrehajtó bizottság egyhangúan megszavazott, mivel bizonyítottnak látta, hogy a moszkvai laborban hamis bizonyítékokat iktattak, illetve pozitív eredményeket semmisítettek meg, amelyek segítségével leleplezhetőek lettek volna a csalások.

Borítókép: GettyImages

Videók