64 éve ezen a napon szerezte három egyéni aranyát Keleti Ágnes

A hamarosan 100. születésnapját ünneplő olimpiai bajnok keményen küzdött azért, hogy bebizonyítsa, méltó az olimpiai aranyra.


Keleti Ágnes, aki Klein Ágnes néven látta meg a napvilágot 1921. január 9-én, ötszörös magyar olimpiai bajnok tornásznőnk. Olimpiai aranyai közül hármat elképesztő módon egyetlen napon, éppen 64 évvel ezelőtt, 1956. december 6-án szerezte meg.

A januárban 100. életévét betöltő Keleti Ágnes a legidősebb élő olimpiai bajnok az egész világon. Örök optimizmusa, életszeretete, küzdeni akarása segítette át élete legnehezebb pillanatain.

1949-ben négy aranyérmet nyert a főiskolai világbajnokságon, majd a első sikert az 1952-es olimpia hozta meg számára, ahol 31 évesen megszerezte élete első olimpiai aranyát. Helsinkiben a talaj bajnoka volt, ezenkívül egy ezüst- és két bronzérmet nyert. 1954-ben felemás korláton világbajnokságot nyert.

1956-ban aztán a Melbourne-i olimpián ért el a csúcsra, ahol három szeren, talajon, gerendán, felemás korláton, és a kéziszercsapatban nyert olimpiát.

 

Azonban az 65-os oimpiáról Keleti Ágnes sokakkal egyetemben már nem tért vissza Magyarországra, Ausztráliában, majd 1957-ben Izraelben telepedett le, ahol főiskolai tanár és edző volt. Izraelben a nemzeti tornasport fejlődéséhez jelentősen hozzájárult a tornászképzésben és tornatanárképzésben.

Forrás: Dávid Sándor - Dobor Dezső: Keleti 100, Wikipédia

Borítókép: Facebook/Keleti 100

 

Videók