Rekordszámú magyar induló az atlétikai vb-n

Minden idők legnagyobb létszámú magyar csapata, 63 hazai atléta indul az augusztus 19-én rajtoló budapesti világbajnokságon.


Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke kedden az M1 aktuális csatornán ismertette a névsort.

A 63 indulóból 32-en szereztek indulási jogot a kvalifikációs lista alapján a vb-re, a rendező ország jogán pedig 31 megfelelő tudásszinttel rendelkező atlétát nevezhetett a MASZ, melyet a nemzetközi szövetség (WA) jóváhagyott. Öt magyar váltó is rajthoz állhat a vb-n.

Gyulai Miklós kiemelte, a rekordszámú részvételi létszám már önmagában nagy siker és bizonyítja, hogy eredményes volt a Budapest 2023 Zsivotzky Gyula Program, teljesítve küldetését, hogy minél nagyobb létszámú magyar válogatott induljon a hazai rendezésű világeseményen. Hozzátette, ennek megfelelően nagyon sok a fiatal versenyző a csapatban.

A MASZ elnöke hangsúlyozta, a vb olyan verseny, amelyen már a jövő évi párizsi olimpiára is lehet szintet teljesíteni.

Az már a múlt héten ismert volt, hogy a csapat létszáma elérte a 25 főt, a végleges lista három lépcsőben alakult ki.

Női 100 méter gáton és férfi kalapácsvetésben is a maximális három hazai versenyző szerepel majd a Nemzeti Atlétikai Központban.

A budapesti vb-n mindössze négy olyan szám lesz - férfi és női 10 ezer méter, női 3000 méteres akadályfutás és férfi rúdugrás -, amelyben nem indul magyar atléta.

A vb-t augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, az utcai futó- és gyalogló versenyeknek a Hősök tere ad otthont.

Borítókép: Sport365

Videók