Nem lehet ott Tokióban a doppingvizsgálatokat kikerülő futó

Szalva Eid Naszert két évre eltiltották.


Doppingvétség miatt kétéves eltiltást kapott szerdán a nemzetközi Sportdöntőbíróságtól (CAS) a női 400 méteres síkfutás világbajnoka, a bahreini Szalva Eid Naszer, így nem indulhat a tokiói olimpián és a jövő évi világbajnokságon.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) azt követően nyújtott be fellebbezést a CAS-hoz, hogy a sportág tisztaságáért felelős nemzetközi testület (AIU) tavaly októberben ejtette a WA fegyelmi bizottsága által felhozott doppingvádakat. Az AIU döntése alapján a nigériai születésű sportoló ismét rajthoz állhatott nemzetközi viadalokon.

A 2019-es dohai világbajnokságon aranyérmes Naszer versenyzési jogát 2020 júniusában függesztették fel az követően, hogy a futó egy 12 hónapos időtartam alatt - 2019 március és 2020 januárja között - háromszor nem állt a doppingellenőrök rendelkezésére, illetve nem vezette megfelelően a holléti nyilvántartását.

A mostani CAS-verdikt alapján Naszer kénytelen kihagyni a július 23-án kezdődő tokiói olimpiát és a 2022 júliusában esedékes eugene-i vb-t is. A kétéves eltiltásba beleszámítják a 2020. június 4. és 2020. október 14. közötti felfüggesztés időtartalmát, ugyanakkor a 2019. november 25-e óta elért eredményeit törlik. A 2019. október 3-án futott 48.14 másodperccel - minden idők harmadik legjobb idejével - futott vb-aranyát megtarthatja, mert arra vonatkozóan nincs hiteles bizonyíték, hogy csalt volna.

A CAS indoklása szerint a testületnek nem az volt a feladata, hogy kimondja: a sportoló csalt, hanem azt kellett eldöntenie, hogy megsértette-e a doppingellenes szabályokat, és ennek megfelelően kellett szankciót hoznia. A CAS bizonyítottnak látta, hogy Naszer vétett a holléti követelményekkel szemben, valótlan bizonyítékokkal próbálta elkerülni cselekedetének következményeit.

Ezzel súlyosan aláásta a doppingellenes programot, ennek megfelelően hozták meg a kétéves eltiltást, ami a mai nappal kezdődik, de beleszámít a közel négyhónapos felfüggesztés.

A 23 éves, 2014 óta bahreini állampolgárságú sportoló 2019-ben jelölt volt az év női atlétája címre.

Borítókép: worldathletics.org

Videók