Lehet, hogy még semleges színekben sem indulhatnak az oroszok az olimpián

Teljes kizárással sújthatják az Orosz Atlétikai Szövetséget.


Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) főigazgatója szerint akár teljes kizárással sújthatja az orosz sportági szövetséget (VFLA) a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA).

Jurij Ganusz azután nyilatkozott így, hogy a felfüggesztett státuszú VFLA nem fizette meg a július elsejei határidőig a rá kirótt pénzbüntetést, a WA pedig már korábban elutasította az oroszok kérelmét, hogy a világszövetség adjon haladékot az 5 millió eurós adósság rendezésére.

A büntetést korábbi orosz doppingmanipulációk miatt rótta ki a VFLA-ra a WA, kilátásba helyezve, hogy a befizetés elmaradása esetén az orosz sportolók még semleges színekben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken.

"A nemzetközi szövetség precedens értékű, rendkívül kemény döntést fog hozni, és attól tartok, hogy a VFLA-t teljes mértékben kizárja az atlétika világából" - fogalmazott a RUSADA vezetője.

A WA tanácsa július végén tartandó ülésén határozhat az orosz szövetség, ily módon az orosz atléták sorsáról.

A VFLA tagságát a rengeteg orosz doppingeset nyomán 2015-ben függesztette fel a nemzetközi szövetség, és orosz atléták az utóbbi négy évben - akkor is csak külön engedéllyel - kizárólag semleges színekben, az ország zászlajának használata nélkül állhattak rajthoz világversenyeken.

Borítókép: GettyImages

Videók