Kozák Luca szerint nem volt kérdés a csúcsdöntés

A gátfutó már a verseny előtt érezte, kirobbanó formában van.


Kozák Luca a felkészülése alapján - edzőjével együtt - biztos volt benne, hogy képes lesz megdönteni 60 méteres gátfutásban saját országos csúcsát, melyet vasárnap, a nyíregyházi fedett pályás országos bajnokságon meg is javított öt századmásodperccel.

A debreceni atléta az M4 Sport Sporthíradójában kedden beszélt a szabolcsi megyeszékhelyen futott 7.92 másodperces új rekordjáról, és kiemelte, hogy bár a márciusi belgrádi világbajnokság a szezon fő versenye, de egyértelműen várta magától a jó eredményt már az ob-n.

"Nem titkolom, számítottam rá, hogy a 7.97-es országos csúcsomnál jobbat tudok futni, és nagyon jól kijött a lépés. Nagyon jó futás volt ez a vasárnapi" - mondta Kozák, aki a szokásosnál hosszabb, hathetes szünetet tartott a tokiói olimpia után, első versenyét pedig január 28-án teljesítette a fedett idényben.

Hozzátette: úgy építették fel a szezont, hogy az első pár verseny bemelegítő jellegű, majd egy három állomásos kis sorozat következik egy héten belül, aminek a végén az ob fontos állomás a belgrádi vb előtt, és ez utóbbin már jó időt akart futni.

A 26 éves gátas a bajnokság előtt öt nappal Torunban beállította 2019-ben elért országos rekordját, előtte pedig stabilan 8.10 másodperchez közeli időket produkált.

Kozák szerint már a 2020 augusztusában elért szabadtéri 100 gátas rekordja, a 12.71 másodperc alapján is lehetett tudni, hogy jobbra képes 60-on a 7.97-nél. A mostani felkészülés eleje ugyan a hosszú kihagyás után nehezebb volt számára a szokottnál, de végül - mint mondta - annyira jól sikerült, hogy nem lehetett kérdés az idei csúcsdöntés.

"Egy teljesen más felkészülés volt, mint korábban, de nagyon könnyen visszarázódtam és januárban már a gyors munkák is jobban mentek. Ebből már edzőmmel, Suba Lászlóval arra következtettünk, hogy muszáj egyéni csúcsot futni, hiszen mindenben fejlődtünk, úgyhogy egyszerűen nincsen más forgatókönyv"
- hangsúlyozta a sprinter, aki azt is elmondta, hogy már Torunban is lefaraghatott volna a rekordból, de ott az első rajtot visszalőtték, ami tökéletesen sikerült neki, a második pedig bár jó volt, de nem olyan, mint az első.

Megjegyezte: bízik benne, hogy a március 18-án kezdődő világbajnokságon ennél is jobbra lesz képes, de elégedett lesz akkor is, ha hasonló eredményt tud futni, ami akár döntőt is érhet a számára, vagy legalább döntő közeli eredményt. Mint mondta, nagyon sűrű a mezőny, de a korábbi vb-k alapján van esély arra, hogy egy 7.92-es futás elég lehet a fináléhoz.

Borítókép: Facebook.com/Magyar Atlétika

Videók