Karsten Warholm megvédte világbajnoki címét 400m gáton

A norvég futó hibátlan szezont tudhat maga mögött. Idén minden versenyét megnyerte.


A norvég Karsten Warholm győzött férfi 400 m gáton hétfőn a dohai atlétikai világbajnokságon.

A vb egyik leginkább várt számában a világcsúcs sem volt elképzelhetetlen, hiszen a címvédő Warholm mellett az amerikai Rai Benjamin is 47 másodpercen belül futott idén. A norvég sztár ezúttal is jól osztotta be erejét, a célegyenesre fordulva már vezetett és nem is tudták megszorítani. A rekord elmaradt, a győztes idő 47,42 mp volt. Warholm minden versenyét megnyerte idén. A két esélyes mögött a szaúdi származású, de katari színekben versenyző Abderrahmane Samba végzett a harmadik helyen.

Férfi 5000 méteren az volt az egyik kérdés, hogy a norvég Ingebrigtsen fivérek - közülük is a tavalyi Eb-n 1500 és 5000 méteren is első, 19 éves Jakob - fel tudják-e venni a versenyt az afrikai születésű futókkal.


Az etiópokat senki nem tudta legyőzni.

Fotó: Matthias Hangst/Getty Images

Az első néhány kör után úgy tűnt, nem a válasz, mivel az etiópok vezette élboly kemény tempót diktált, a norvégok lemaradtak. Háromezer méterig azonban nemcsak felzárkóztak, hanem Jakob és Filip Ingebrigtsen az élre állt. Az utolsó körre kezdett szétrázódni az élmezőny, majd 400-zal a cél előtt Jakob megindította a hajrát. Csaknem a célegyenesig vezetett, ám ekkor megindultak az etiópok, elmentek mellette, Muktar Edris pedig az utolsó métereken elhúzott honfitársától, a 19 éves Selemon Baregától és megvédte címét. A norvég tinédzsert a szomáliai származású, kanadai Mohammed Ahmed és a világranglista-vezető etióp Telahun Haile Bekele is lehajrázta. Az etiópok ebben a számban 12. és 13. vb-érmüket szerezték, így már csak eggyel maradnak el a kenyaiak mögött.

 

Férfi diszkoszvetésben a vb- és Eb-ezüstérmes Daneil Stahl esélyeshez méltó sorozatot produkált, első három dobásával folyamatosan javított, az aranyat 67,59 méterrel érdemelte ki. A svéd dobónak valószínűleg Doha a kedvenc helyszíne, az idei Gyémánt Liga-versenyen kivételes sorozatot produkált itt: minden a hat dobása 69,50 m fölött volt. A vb-győzelmet egy nagy sprinttel ünnepelte.


Daniel Stahlnak a nehéz körülmények ellenére bejött Doha. Nenm csak a vb-n a Gyémánt Liga-versenyen is jólt teljesített ebben a stadionban.

Fotó: atrick Smith/Getty Images

A világcsúcstartó Beatrice Chepkoech semmit nem bízott a véletlenre a női 3000 m akadály döntőjében, a rajt után azonnal elhúzott a többiektől és 1000 méterig már csaknem 50 méteres előnyre tett szert. Ellenfele innentől csak a világrekord volt, ami ugyan nem jött össze, "csak" minden idők harmadik legjobb eredménye született.


Beatrice Chepkoech minde idők 3. legjobb idejét futotta a 3000 m akadályon.

Fotó: Maja Hitij/Getty Images

A kenyai futó két éve, Londonban is abszolút esélyes volt, de akkor nagyot hibázott, kihagyott egy akadályt. Mögötte meglepetésre az afrikaiak lemaradtak a dobogóról, a címvédő amerikai Emma Coburn lett a második és a német Felcitas Krause a harmadik.

Női 800 méteren az indulástól magas tesztoszteron szintje miatt eltiltott, kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok Caster Semenya távollétében az amerikai Ajee Wilson számított elsőszámú esélyesnek. A vb-bronzérmes futó szokásos taktikájával azonnal az élre állt, ő diktálta a tempót, de nem tudta lerázni a többieket. A hajrára elkészült erejével, a 24 éves ugandai Halimah Nakaayi elment mellette és honfitársa, Raevyn Rogers is megelőzte.

Női magasugrásban a legutóbbi két vb-n aranyérmes orosz, de független színekben szereplő Marija Laszickene toronymagas favorit volt, és igazolta is klasszisát. A litván származású versenyző rezzenéstelen arccal 2,04 méterig minden magasságot elsőre vitt. Ezt a magasságot meglepetésre a 18 éves ukrán Jaroszlava Mahucsik is teljesítette, de az ifjúsági olimpiai bajnoknak több rontott kísérlete miatt a győzelemre nem volt esélye. Laszickene még nekiment a 2,08 méternek is, de már nem tudott kellően koncentrálni.

Eredmények,

férfi 5000 m
1.Abadi Edris (Etiópia) 12:58.85 p
2. Selemon Barega (Etiópia) 12:59.70
3. Mohammed Ahmed (Kanada) 13:01.11

férfi diszkoszvetés:
1. Daniel Stahl (Svédország) 67,59 méter
2. Fedrick Dacres (Jamaica) 66,94
3. Lukas Weisshaidinger (Ausztria) 66,82
Huszák János kiesett a selejtezőben

férfi 400 m gát:
1. Karsten Warholm (Norvégia) 47.42 mp
2. Rai Benjamin (Egyesült Államok) 47.66
3. Abderrahmane Samba (Katar) 48.03

női 800 m:
1. Halimah Nakaayi (Uganda) 1:58.04 p
2. Raevyn Rogers (Egyesült Államnok) 1:58.18
3. Ajee Wilson (Egyesült Államok) 1:58.84

női 3000 m akadály:
1. Beatrice Chepkoech (Kenya) 8:57.54 p
2. Emma Coburn (Egyesült Államok) 9:02.35
3. Gesa Felicitas Krause (Németország) 9:03.30
Wagner-Gyürkés Viktória kiesett az előfutamban

női magas:
1. Marija Laszickene (független színekben) 2,04 méter
2. Jaroszlava Mahucsik (Ukrajna) 2,04
3. Vashti Cunningham (Egyesült Államok) 2,00

 

Borítókép: Michael Steele/Getty Images

 

Videók