Ingebrigtsent ismét egy brit győzte le 1500-on, dupla arany női rúdugrásban

A nap legnagyobb meglepetését a férfi 1500 méter szolgáltatta szerdán a budapesti atlétikai világbajnokságon, melyen a norvég Jakob Ingebrigtsen a tavalyi évhez hasonlóan ismét lemaradt az aranyéremről.


A verseny favoritja egyértelműen Ingebrigtsen volt ugyanúgy, ahogy tavaly Eugene-ben is, ahol a hajrában a brit Jake Wightman legyőzte, Budapestre viszont utóbbi nem tudott eljönni, mivel hosszú hónapok óta sérülésekkel küzd. A mezőnyben azonban volt a briteknek klasszisa az olimpiai bronzérmes Josh Kerr személyében, aki átvette Wightman helyét.

A futam elején Ingebrigtsen gyorsan az élre állt, a többiek pedig hagyták, hogy vezessen. A 22 éves norvég nagy tempóban futott, ám a mezőny egyben maradt és gyorsan egyértelművé vált, hogy a hajrá fog dönteni a világbajnoki cím sorsáról. Az utolsó körre fordulva Ingebrigtsen növelni tudta a tempót, a boly megnyúlt, de az utolsó kanyarban Kerr fel tudott futni a norvégra, a célegyenesben mellé lépett és mellette futott, az utolsó 20 méteren pedig sikerült elé kerülnie, a láthatóan besavasodott riválisa pedig már nem tudott újítani. A bronzérmet a szintén norvég Narve Gilje Nordas szerezte meg fantasztikus hajrával.


A második helyezett Brit Virgin-szigeteki Kyron McMaster a férfi 400 méteres gátfutás döntője után

A norvégok egyik legnagyobb favoritjának nem sikerült, de félórával később a másik nagy sztárjuknak, a férfi 400 gáton világcsúcstrató Karsten Warholmnak összejött a diadal. A fináléban Warholm és az amerikai Rai Benjamin csatájára lehetett számítani és a futam egészen 300 méterig igazolta a papírformát, a célegyenesre fordulva viszont a norvég ellépett fáradó riválisától és 46.89 másodperces idővel győzött. Az erejével teljesen elkészült Benjamint pedig a Brit Virgin-szigetekről érkezett Kyron McMaster is megelőzte.

A női 400 méteren papírforma-eredmény született. A világranglista-vezető amerikai Sydney McLaughlin-Levrone visszalépése után ugyanis a dominikai Marileidy Paulino toronymagas esélyessé vált és ő nagyszerű futással, 48.76 másodperces parádés országos csúccsal diadalmaskodott. A második helyen a lengyel Natalia Kaczmarek, a harmadikon pedig a barbadosi Sada Williams ért célba.


Az egyik győztes, az amerikai az amerikai Katie Moon a női rúdugrás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon

A nap legszorosabb döntőjét a női rúdugrók szolgáltatták és csatájukból ketten kerültek ki győztesen. A magas színvonalú versenyben a háromszoros vb-ezüstérmes amerikai Sandy Morris korán, már 4,75 méteren búcsúzott, de a mezőnyből még a 4,80 méteres magasságot is négyen teljesítették, majd a 4,85 az ausztrál Nina Kennedynek és az amerikai Katie Moonak sikerült, méghozzá elsőre. Újabb ötcentis emelés után két-két rossz kísérlet következett, aztán előbb az ausztrál, majd az amerikai ugró is átlendült a léc felett.

A 4,95 aztán már egyiküknek sem jött össze, majd - miután ugyanannyi rontásuk volt a versenyen - megegyeztek egymással, hogy nem folytatják, és mindketten aranyérmesek lesznek.

Képek: MTI/Illyés Tibor, Czeglédi Zsolt, Koszticsák Szilárd

Videók