Hosszabb távokra vált az olimpiára készülő atléta

Vindics-Tóth Lili Anna 5000 és 10 000 méteren célozza meg a jövő évi párizsi olimpiát.


A 25 éves atléta az M1 aktuális csatornának elárulta, hogy egész pályafutása alatt akadályfutásban teljesített a legjobban, de az utóbbi két évben több komolyabb esése, illetve sérülése volt, ami miatt úgy döntött, pihenteti ezt a versenyszámot.

"Május végén volt az első akadályos versenyem és ott nagyon úgy éreztem, hogy nem élvezem az akadályfutást, rátotyogok a gátakra, a vizes árok abszolút nem volt jó és az utolsó körben fel is adtam azt a versenyt. Ott fordult meg a fejemben, hogy nagyon közel van és nagyon rizikós, de végül is eldöntöttem, hogy síkfutásban fogok indulni a szezonban" - idézte fel Vindics-Tóth, aki 1500 méteren a kvalifikáció hajrájában biztosította a helyét a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A BHSE sportolója kiemelte, hogy rendkívül jó érzés volt férjével, Vindics Balázzsal együtt bekerülni a válogatottba, majd részt venni a Nemzeti Atlétikai Központban rendezett augusztusi vb-n, amelyen mindketten a selejtezőben búcsúztak.

"Leírhatatlan, óriási élmény volt" - mondta. Hozzátette, az a tény, hogy másfél hónap alatt kvalifikálni tudta magát, óriási büszkeség számára. - "Mondhatom azt, hogy igazából választhatok egy távot és azon sikerül kijutnom. Bárcsak így lenne jövőre is" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, az lenne a hab a tortán, ha jövőre férjével együtt kijutnának az olimpiára.

A hatszoros magyar bajnok 5000 és 10 000 méteren is szeretne kijutni az ötkarikás játékokra, de már akkor elégedett lenne, ha legalább az egyik távon sikerülne jegyet váltania Párizsba.

"A 2024-es szezont mindenképpen síkfutásban szeretném megcsinálni, mert szeretnék egy olyan évet, amikor tudom, hogy mire készülök: 5000 és 10 000 méterre. Utána pedig az a tervem, hogy ha lesz hozzá elég erőm, akkor a 2025-ös évben újra akadályfutásban szeretnék indulni, mert van még bennem hiányérzet" - nyilatkozott. A felkészülését illetően elárulta, hogy vasárnap a Brüsszelben sorra kerülő mezei futó Európa-bajnokságon áll rajthoz a 4x1500 méteres magyar váltó tagjaként.

Ezt követően jövő vasárnap Spanyolországban, januárban Belgiumban, majd februárban Portugáliában zárja a mezei futó szezont, amelyet a 10 ezer méteres Iberico Trophy, és az ob követ.

Ötezer méteren májusban szeretne indulni, emellett júniusban a római Eb-n is részt akar venni, majd az olimpiai kvalifikációs időszak zárásaként június 29-30-án a magyar bajnokságon is ott lesz.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Videók