Halász Bence döntős, világcsúcs és magyar csúcs az első napon

Halasztással és spanyol aranyéremmel kezdődött szombaton a budapesti atlétikai világbajnokság. Az első napon Halász Bence bejutott a kalapácsvetés döntőjébe, a magyar 4x400-as vegyes váltó országos csúcsot futott, az amerikaiak pedig világrekorddal nyerték a számot.


 A fővárosra lecsapó vihar miatt a Hősök terén a férfi 20 km-es gyaloglás 8.50 órára kiírt rajtját két órával, a Nemzeti Atlétikai Központban a kezdést pedig egy órával halasztani kellett.

A vb első aranyérmét a spanyol Álvaro Martin szerezte meg a 20 km-es gyaloglásban, Helebrandt Máté 1:21:16 órás egyéni csúccsal a 23. lett.

A szombaton érdekelt 19 magyar versenyző közül a legjobban Halász Bence szerepelt. A vb-bronzérmes, Eb-második kalapácsvető 78,13 méterrel elsőre túldobta a selejtező szintet és bejutott a vasárnapi döntőbe.

Férfi súlylökésben a címvédő és világcsúcstartó amerikai Ryan Crouser utolsó kísérletével mindössze öt centiméterrel maradt el minden idők legjobb eredményétől, és 23,51 méteres vb-rekorddal diadalmaskodott.

Női 10 ezer méteren hármas etióp siker született, miután a kétszeres olimpiai bajnok Sifan Hassan a célegyenesben vezető helyről, a végül győztes Gudaf Tsegay-jal csatázva elesett.

Szintén drámai csatában dőlt el a 4x400 méteres vegyes váltó, amelyen megszületett a vb első világcsúcsa. Az amerikai váltó 3:08.80 perccel diadalmaskodott, mivel a szám fedett pályás világrekorder, a holland Femke Bol a cél előtt néhány méterrel bukott. A 4x400 méteres magyar vegyes váltó (Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka) az előfutamban 3:14.08 perces országos csúcsot futott és a 11. helyen végzett.

Női hétpróbában Krizsán Xénia a 12., Nemes Rita pedig 17. az első nap után.

Az esti program előtti zenés megnyitó ünnepségen - amelyen grippenek is szerepet kaptak és megérkezett a stadionban You-huu, a kabalaállat - Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke mondott beszédet. A vb-t hivatalosan Novák Katalin köztársasági elnök nyitotta meg.

Fotó: MTI

Videók