Fogát összeszorítva harcolt terhessége alatt. Most megdöntötte Usain Bolt rekordját.

Jelenleg nincs még egy olyan futó a Földön, aki 12 világbajnoki aranyéremmel büszkélkedhet, Allyson Felix története mégsem emiatt különleges. Várandóssága alatt megjárta a poklot, de nem mutatta senkinek. Ma az egész világ őt ünnepli.


Alig egy éve veszélyben volt Allyson Felix élete, egy ritka terhességi rendellenesség miatt. Most a 4x400 m-es vegyesváltó tagjaként aranyérmet szerzett Dohában. Ezzel megdöntve Usain Bolt rekordját, tizenkétszeres világbajnok lett.

Az amerikai sportoló nem akármilyen éremkollekcióval rendelkezik. Négy olimpiáról kilenc érmet vitt haza, közte hat aranyat. A világbajnokságok során pedig tizenhétszer került medál a nyakába, ebből tizenkettő a legfényesebb volt.


Felix a női váltó tagjaként Rióban 2 aranyat szerzett.

Fotó: Patrick Smith/Getty Images

Bár tizenkét aranyérme van a világbajnokságokról, az utolsó mégis különleges lehet számára. Egyrészt azért, mert ennek a megszerzésével megdöntötte a rendíthetetlennek hitt Usain Bolt tizenegy érmes rekordját, másrészt azért, mert alig egy éve egy súlyos terhesség során jelentkező rendellenességgel küzdött.

A sprinter 2018 őszén első gyermekét várta, ám boldogsága nem lehetett felhőtlen. A várandóssága 32. hetében közölték vele, hogy preeclampsiában szenved, ami az anyai halálozás egyik vezető oka. A terhességi mérgezés során az anya szervezete túl sok proteint ürít ki, ezzel együtt fokozódhat a fehérjeürítés is, a vérnyomás pedig kórosan megemelkedik. 

Allyson Felix nem omolhatott össze. Bajnok volt, aki nem akarta megmutatni a külvilágnak a benne élő törékeny nőt. Fent kellett tartania a legyőzhetetlen sportoló imázsát, miközben lelke talán többször is meghalt küzdelme alatt. 


Allyson Felix alig egy éve adott életet kislányának.

Fotó: Facebook.com/AllysonFelix

A futó 2018 novemberében világra hozta kislányát, majd újrakezdte az edzéseket. Saját bevallása szerint minden nap a félelem és a hit érzése viaskodott benne. Félt, hogy nem sikerül visszatérnie és elúszik az ötödik olimpiája, de hitt benne, hogy a kitartás és a munka meghozza gyümölcsét. Tudta, ha mindent megtesz a cél érdekében, büszkén vonulhat vissza akkor is, ha nem jut ki Tókióba.

2019 októberében pedig ott állt a dobogó legfelső fokán, nyakában a tizenkettedik világbajnoki aranyérmével, fejében pedig a tudattal, hogy utazhat az ötödik olimpiájára.


A sportoló nemes ügy mellé állt, az anyák védelmében.

Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

Az atléta nem mindennapi történetét az teszi még különlegesebbé, hogy küzdelme alatt egy olyan kezdeményezés részese volt, amely sportoló anyák tömegeinek az életét változtathatja meg. Felix egy mozgalom tagjaként nyomást gyakorolt a Nike-ra. Kérvényezte, hogy változtassák meg az általuk szponzorált sportolókra vonatkozó szabályaikat, és alakítsanak ki egy új hosszú távú anyasági politikát. Szerette volna elérni, hogy a gyermeket váró sportolók 18 hónapig kapjanak támogatást. Eltökéltségét bizonyította ezen a téren is: kilépett a Nike-val kötött szerződéséből.

Allyson Felixet most az egész világ csodálja, az ő nagyságát pedig az mutatja igazán, hogy erre reagálva csak annyit írt egyik képe alá: alázatosság.

Borítókép: Patrick Smith/Getty Images

Forrás: CNN

 

Videók