Duplantis és Lavillenie holtversenyben nyertek a "Végső kerti verseny" első állomásán

A férfi rúdugrás három legmeghatározóbb alakja versenyez egymás ellen.


A svéd Armand Duplantis és a francia Reynaud Lavillenie holtversenyben lett első a rúdugrók kerti versenyén vasárnap, míg az amerikai Sam Kendricks harmadikként zárt.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) kezdeményezésére a férfi rúdugrás három jelenlegi legmeghatározóbb alakja speciális körülmények között mérkőzött meg egymással. A WA a klasszikus versenyek koronavírus-járvány miatti szüneteltetése miatt találta ki a "The Ultimate Garden Clash" (A Végső Kerti Összecsapás) fantázianevű sorozatot, melynek ez volt az első "állomása". A szabályok szerint a három sztárnak a saját pályáján fél órán belül a lehető legtöbbször kellett átugrania az öt métert.

Az Egyesült Államokban tartózkodó Duplantis a Louisiana államban, míg Lavillenie franciaországi házánál ugrott, és az utolsó másodpercekig izgalmas küzdelmük során egyaránt 36-36 sikeres próbálkozásig jutottak. A riválisainál jóval megfontoltabban ugró Kendricks - Mississipi államban található otthonában - 26 sikeres ugrással végzett.

Az internetes közvetítésnek köszönhetően több ezer néző szurkolhatta végig élőben a különös versengést, amelynek végén a WA megpróbálta rábeszélni a holtversenyes atlétákat a háromperces túlórára a döntés érdekében, ám a 33 éves Lavillenie fáradtságra és sérülésveszélyre hivatkozva nem vállalta a folytatást. Duplantis azért a biztonság kedvéért még ugrott egyet, de azt már nem írták jóvá neki.


 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Back to where it all started #StrongTogether #borntofly

Mondo Duplantis (@mondo_duplantis) által megosztott bejegyzés,


A három atlétát nem véletlenül választotta a szövetség: Lavillenie a 2012-es olimpia bajnoka, négy évvel később pedig ezüstérmet nyert, és egészen idén februárig 6,16 méterrel világcsúcstartónak mondhatta magát. Rekordját a 20 éves Duplantis javította 6,17-re február 8-án, majd egy héttel később a 6,18 méteren is átjutott. A fiatal svéd ugró a tavalyi világbajnokságon robbant be az elitbe, akkor második lett Kendricks mögött. Az amerikai óriási csata végén nyert és védte meg 2017-es világbajnoki címét.

Borítókép: Sam Barnes/Sportsfile via Getty Images

 


 

Videók