Davidovától elvették 2012-es Eb-aranyát doppingolás miatt

A gátfutó elveszíti azt a bronzérmét is, amelyet 400 m gáton a 2014-es kontinensbajnokságon szerzett.


Csaknem tíz évvel győzelme után megfosztották Európa-bajnoki aranyérmétől a doppingolásban utóbb vétkesnek talált orosz gátfutót, Irina Davidovát.

Az atlétanő, aki 24 évesen a 2012-es helsinki Eb-n 400 méteren diadalmaskodott, a sportág tisztasága felett őrködő testület (AIU) friss döntése értelmében kénytelen megválni medáljától, s ugyancsak elveszíti azt a bronzérmét is, amelyet 400 m gáton a 2014-es kontinensbajnokságon szerzett. Davidovát ez év január 17-től számítva két évre tiltotta el az AIU, miután a 2012 és 2015 között levett vérmintáinak újraelemzése megerősítette a doppinggyanút. A szükséges információkat a független testülethez a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) juttatta el, amely 2019-ben, évekig tartó huzavona után kapta meg a moszkvai laboratóriumtól az ott őrzött sportolói adatbázist.

Az insidethegames.biz írása szerint Davidova a tizedik atléta, akit visszamenőleg fosztottak meg a 2012-es Európa-bajnokságon nyert érmétől, s a harmadik orosz, aki helsinki aranyától kénytelen elbúcsúzni. Davidova 400 méteres gátfutásban a 2012-es londoni olimpián is versenyzett, de nem jutott be a döntőbe, miután az elődöntőben csak ötödik lett.

Borítókép és képek: Ian Walton/Getty Images

Videók