Budapesti Atlétikai vb pénteki körkép - Shericka Jackson és Noah Lyles parádézott 200-on, Rojas utolsó kísérletével nyert

Tartsanak velünk ezúttal is, és kövessük együtt a világ legjobb atlétáinak budapesti megmérettetését percről percre.


Üdvözöljük kedves olvasóinkat. Augusztus 19-27. között Budapesten küzdenek meg egymással a világ legjobb atlétái a 2023-as Atlétikai Világbajnokság keretein belül, a Sport365 pedig ezúttal is igyekszik minden fontos pillanatról beszámolni folyamatosan frissülő, élő eredménykövetőjében.

A versenyszámok kora reggeltől egészen estig zajlanak, nézzük mi történik a Budapesti Atlétikai Központban augusztus 25-én, pénteken:

22:00 - Shericka Jackson és Noah Lyles parádézott 200-on, Rojas utolsó kísérletével nyert

20:40- Kéri Bianka az elődöntőben búcsúzott 800 méteren a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A 29 éves magyar versenyző már harmadszor állt rajthoz a Nemzeti Atlétikai Központban a vb-n. A 4x400-as vegyes váltóval országos csúcsot elérve a 11. lett az első napon, majd szerdán 2:00.20 perces idővel jutott tovább a 800 m előfutamából. A pénteki elődöntőben a második futamban kapott helyet, futamonként az első két helyezett, illetve a további két legjobb idő tulajdonosa folytathatta a fináléban. Az SVSE középtávfutója az első körben a mezőny végén helyezkedett és arra figyelt, hogy ne szakadjon le. Majd 600 méternél megindult előre, az utolsó kanyarban egészen a harmadik helyre futott fel. A hajrát azonban nem bírta jól, sorra elmentek mellette a többiek, végül 2:01.68 perccel nyolcadik lett.


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

20:40 - Az MTVA közvetíti 2029-ig az atlétikai Gyémánt Liga-sorozatot, az összes sportági világbajnokságot és a Kontinentális Sorozat arany fokozatú versenyeit - jelentette be Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója pénteken a Nemzeti Atlétikai Központban, az M4 Sport csatorna helyszíni stúdiójában.

"Elmondhatjuk, hogy ez az atlétika éve itt, nekünk magyaroknak, és ennek csúcspontja a világbajnokság" - mondta Papp Dániel, emlékeztetve, hogy az M4 Sport közvetítette idén a mezeifutó világbajnokságot, az U23-as Eb-t, az országos bajnokságot és a Gyulai Memorialt is. Kiemelte, az év legfontosabb atlétikai versenye természetesen a budapesti világbajnokság.

20:20 - A női 4x100-as váltó 43.38 másodperces országos csúcsot ért el a budapesti atlétikai világbajnokságon pénteken, és a 14. helyen végzett.

Az idén 43.49 mp-re javította a magyar rekordot a csapat, amelyben a gátas Kerekes Gréta volt az első ember, őt Csóti Jusztina váltotta, majd a 100-on elődöntős Takács Boglárka, végül az U20-as Eb-bronzérmes Kocsis Luca Anna következett. A négy versenyző láthatóan jókedvűen érkezett a stadionba az edzőpályáról, az elektromos kisutóban mosolyogva énekeltek.

A két futamból az első három helyezettek mellett a további két leggyorsabb négyes került a fináléba. A magyar váltó a második futamban az egyes pályáról indult. Kerekes Gréta reagált a mezőnyből a leggyorsabban, de visszalőtték a rajtot, és a lengyeleket figyelmeztették. Kerekes másodszorra is jól rajtolt, Csóti is remekül pörgette a ritmus, Takács pedig elment a kettes pályán futót brazil ellenfele mellett, Kocsis pedig megőrizte a dél-amerikaiakkal szembeni előnyt. A nigériaiak nem értek célba, így a magyar négyes a 43.38-as országos csúccsal futamában hetedik lett.

19:50 - Az előfutamban a hatodik lett, így nem jutott be a döntőbe a férfi 4x100-as váltó a budapesti atlétikai világbajnokságon pénteken.

A magyar csapat az első futamban kapott helyet, továbbjutást az első három hely mellett a további két legjobb idő ért. A négyes első embere Illovszky Dominik volt, aki a hatos pályán a japán és a jamaicai futó között rajtolt, de ebben a futamban indultak a két 100-as világbajnokkal, Christian Coleman-nal és Fred Kerley-vel felálló amerikaiak is. Illovszky Boros Bencének adta át a váltóbotot, majd Szabó Dániel következett, Pap Márk pedig 39.55 mp-es eredménnyel ért célba, ami a váltó idei legjobbja. Ezzel a magyar kvartett hatodik lett, mivel a németek és a hollandok is rontottak. A futamot az amerikaiak nyerték 37.67 mp-cel, a világ idei legjobbjával. Összesítésben a 13. helyet szerezte meg a hazai váltó.

12:41 - A 19 éves Herczeg György 76,18 méterrel zárta a férfi gerelyhajítás selejtezőjét, amivel nem jutott döntőbe pénteken a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A magasugró Fekete Fédra mellett Herczeg volt a péntek délelőtti program egyetlen magyarja, de amíg előbbi nem volt esélyes a fináléba kerülésre, addig utóbbi az idei év nyolcadik legjobb eredményével érkezett a vb-re, miután júliusban egy ausztriai verseny 84,98 méterrel új országos csúcsot hajított.
A fináléba jutás ugyanakkor nem volt elvárás vele szemben, elsősorban a tapasztalatszerzés lehetett a cél.

11:47 - A mentők a hőség veszélyeire figyelmeztetik a budapesti atlétikai világbajnokság hétvégi programjaira kilátogatókat, felhívva a figyelmet arra, hogy péntektől harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Az Országos Mentőszolgálat pénteki közleményében azt javasolja, hogy a nézők védjék fejüket és bőrüket a napsugárzástól, viseljenek szellős ruházatot és igyanak sok vizet. Az ajánlás között szerepel az is, hogy a hőséget nehezen viselő, krónikus betegségben szenvedő, idős szurkolók inkább a televízió közvetítésén keresztül kísérjék figyelemmel a versenyt.
Azt kérték továbbá, hogy az atlétikai világbajnokság utolsó napján, augusztus 27-én, közvetlenül a hivatalos maratoni verseny után rendezendő Hősök Futásán csak az induljon el, aki egészséges és a szervezete felkészült a kihívásra.

11:05 - Fekete Fédra búcsúzott a női magasugrás selejtezőjében pénteken a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A 25 éves magyar versenyző a világranglista 60. helyezettjeként várhatta a selejtezőt, amelynek 35 fős mezőnyében övé volt a leggyengébb egyéni eredmény. Fekete 1,87 méteres legjobbját idén és teremben ért el, miközben a döntőbe jutáshoz szükséges szintet 1,94 méterben határozták meg, avagy a legjobb 12 folytathatta a fináléban.
A Budapesti Honvéd atlétája már 1,75 méteren elkezdte a versenyt, ezt elsőre teljesítette, az 1,80-on pedig másodikra jutott túl.
Az 1,85 méter viszont már nem sikerült, így búcsúzott a vb-től.

10:12 - A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság maraton útvonala10:00 A hétvégi maratoni versenyek révén az egész világ láthatja majd Budapest szépségeit az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója szerint.

"A vb két talán legfontosabb napja következik, hiszen szombaton és vasárnap rendezzük a női és férfi maratont, ami alkalom arra, hogy megmutassuk az egész világnak a magyar fővárost" - mondta Németh Balázs pénteken az M1 aktuális csatornának. "Úgy jelöltük ki az útvonalat, hogy a főváros legszebb részein vezessen, a Hősök terén lesz a rajt és a cél, a résztvevők lefutnak az Andrássy úton a Duna-partig, majd következik az Akadémia előtti tér, a Lánchíd, az Alagút, az Attila út, aztán vissza a Várkert bazár előtt, majd megint Lánchíd és Andrássy út. Ez egy 10 kilométeres kör, amelyet négyszer teljesítenek a futók a 2195 méteres felvezető szakasz után."

7:46 - Tovább szigorították a Nemzeti Atlétikai Központ területére vonatkozó közlekedési szabályokat a szervezők a budapesti atlétikai világbajnokságon történt csütörtöki koccanásos baleset után.

"Szigorú szabályok vonatkoznak a közlekedésre a Nemzeti Atlétikai Központ területén. A versenyzőket 26 elektromos autó szállítja, amelyek több ezer kilométert tettek már meg a világbajnokság kezdete óta. A koccanásban érintett jármű sofőrjét két nap pihenőre küldték, a közlekedési szabályokat pedig tovább szigorította a szervezőbizottság" - áll a szervezők közleményében, amelyben jelezték, az eddigi 19 km/órás sebességhatárt 15-re csökkentették, az útvonalakon pedig fizikai elválasztást építenek ki a sávok közé. A kereszteződésekben péntek hajnaltól forgalomirányítók segítenek.

A koccanásos baleset csütörtök este történt. Az egyik elektromos kiskocsin versenyzők utaztak, akik ezután mindannyian rajthoz álltak. Egy sportolót az egészségügyi stáb megvizsgált, majd ő is részt vett a 200 méter elődöntőjének utolsó futamában. A másik járműben utazó egyik segítő horzsolásos sérülést szenvedett. A szervezőbizottság sajnálatát fejezte ki az eset miatt.

7:00 - Három egyéni számban, illetve férfi és női 4x100 méteren lesz magyar érdekeltje a budapesti atlétikai világbajnokság hetedik, pénteki versenynapjának, amelyen négy döntőt rendeznek.

A délelőtti programban az U20-as Európa-bajnok Herczeg György a férfi gerelyhajítók, míg Fekete Fédra a női magasugrás selejtezőjében szerepel.
Este Kéri Bianka a női 800 méter elődöntőjében áll rajthoz, míg férfi és női 4x100 méteren előfutamaiban egyformán ott lesz a rajtnál a magyar staféta.
Az este folyamán négy számban hirdetnek bajnokot: férfi és női 200 méteren, illetve női hármasugrásban és női gerelyhajításban.
 

00:00 A VB pénteki programja

délelőtt:
tízpróba 100 m 10.05
férfi gerelyhajítás, selejtező (Herczegh György) A csoport 10.10, B csoport 11.45
női magasugrás, selejtező (Fekete Fédra) 10.20
tízpróba távolugrás 10.55
tízpróba súlylökés 12.20
este:

tízpróba magasugrás 18.30
férfi 4x100 m váltó, előfutam (Magyarország) 19.30
NŐI HÁRMASUGRÁS, DÖNTŐ 19.35
női 4x100 m váltó, előfutam (Magyarország) 20.00
NŐI GERELYHAJÍTÁS, DÖNTŐ 20.20
női 800 m, elődöntő 20.25
tízpróba 400 m 21.05
NŐI 200 M, DÖNTŐ 21.40
FÉRFI 200 M, DÖNTŐ 21.50

Borítókép: Sport365

Videók