Budapesti Atlétikai vb keddi körkép - Molnár Attila nem jutott döntőbe 400-on

Tartsanak velünk ezúttal is, és kövessük együtt a világ legjobb atlétáinak budapesti megmérettetését percről percre.


Üdvözöljük kedves olvasóinkat. Augusztus 19-27. között Budapesten küzdenek meg egymással a világ legjobb atlétái a 2023-as Atlétikai Világbajnokság keretein belül, a Sport365 pedig ezúttal is igyekszik minden fontos pillanatról beszámolni folyamatosan frissülő, élő eredménykövetőjében.

A versenyszámok kora reggeltől egészen estig zajlanak, nézzük mi történik a Budapesti Atlétikai Központban augusztus 22-én, kedden:

22:10 - Férfi magasugrásban, férfi 3000 m akadályon és női 1500-on az esélyesek győztek, míg női diszkoszvetésben meglepetés született kedden a budapesti atlétikai világbajnokságon.

21:25 - Molnár Attila az elődöntőben búcsúzott 400 méteren kedden a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Az FTC versenyzője keddig már két futáson volt túl a Nemzeti Atlétikai Központban, és mindkétszer országos csúcsot ünnepelhetett. A nyitó napon a 4x400-as vegyes váltó tagjaként volt tevékeny részese a magyar rekordnak, mivel első emberként elsőnek adta át váltóbotot. A 400 méter előfutamában pedig saját országos csúcsát döntötte meg 44.84 mp-cel.

Az elődöntőben Molnár a kilences pályán futott az olimpiai és kétszeres világbajnok dél-afrikai Wayde Van Niekerk mellett. A fináléba az első két helyezettek mellett a további két legjobb időt elérő atléta került. A 21 éves magyar versenyző szokásához híven bátran bekezdett, Van Niekerk a második kanyarban érte utol. A célegyenesre fordulva is maradt Molnárnak ereje, de az utolsó méterekre elfáradt, és 45.02 mp-es idővel hatodikként ért célba.

20:19 - Huller Dániel és Vindics Balázs kiesett 800 méteren a budapesti atlétikai világbajnokságon kedden.

A tavalyi müncheni Eb-n elődöntős Huller Dániel az előfutamban bátran bekezdett, az élmezőnyben helyezkedett, sőt az első kör végén a második helyen futott. Ezt a pozícióját még fél körön át tartotta, de a célegyenesre fordulva sorra mentek el mellette a többiek. A húszéves futó már nehezebben mozgott, végül 1:47.41 perccel hetedikként ért célba.

A hét futamból az első három helyezettek mellett további három hely volt kiadó idővel.

Vindics Balázs, aki idén futotta 1:45.91 perces legjobbját, a hetedik, azaz utolsó futamban indult, így pontosan tudhatta, milyen idő kell a továbbjutáshoz. Az idei fedett Eb-n elődöntős esetében ez azt jelentette, hogy meg kell javítania egyéni csúcsát. A mezőny alaposan bekezdett, az újpesti atléta a hatos élboly mögött futott. Az első kör végén egyre jobban befogta őket, majd 600 méternél előrejött egészen a harmadik helyig. Ez azonban korainak bizonyult, a hajrában nem tudta tartani pozícióját, végül ötödik lett 1:47.18 perccel.

Vindics a 35., Huller a 36. helyen végzett a 61 fős mezőnyben.

20:09 - Emelt létszámmal ellenőrzik tovább a taxisokat az atlétikai világbajnokság alatt - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala kedden az MTI-vel.

Mint írták, a budapesti atlétikai világbajnokság idején a sportesemény szervezőinek kérésére és az utasok érdekében a fővárosi kormányhivatal megduplázta a személyszállítási szolgáltatók ellenőrzésében részt vevő munkatársai számát.

A közlekedésfelügyeleti szakemberek a Nemzeti Atlétikai Központ környékét, illetve a közeli benzinkutakat kiemelten ellenőrzik, hogy ezzel is garantálják az utasbiztonságot, a hazai személyfuvarozás magas színvonalát, valamint növeljék a jogkövető vállalkozások arányát. A fokozott ellenőrzésben továbbra is részt vesznek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai is, utóbbiak szintén emelt számban - közölték.

Budapest Főváros Kormányhivatala ismételten felhívja az utasok figyelmét, hogy legyenek kellően körültekintőek a taxiszolgáltatók kiválasztásakor - olvasható a közleményben.

19:10 - Kozák Luca továbbjutott, Kerekes Gréta és Tóth Anna kiesett 100 m gáton kedden a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A férfi kalapácsvetés mellett ez a szám volt az, amelyben a maximális számú három magyar versenyző indult. Közülük Kerekes Gréta mutatkozott be elsőként, aki az első futamban kapott helyet. Az öt előfutamból az első négy helyezettek mellett a további négy legjobb idő tulajdonosa folytathatja szereplését a szerdai elődöntőben. A 2019-es Európa Játékokon harmadik Kerekes idén érte el 12.92 másodperces egyéni csúcsát, amely azonban a leggyengébb volt futamában. A debreceni sprinternek egy vetélytársát sikerült megelőznie, 13.09-cel hetedikként ért célba, így kiesett.

Kerekes után következett az Eb-ezüstérmes Kozák Luca, aki egyértelműen a továbbjutás reményében állt rajthoz. Futamában kapott helyet a dohai világbajnok amerikai Nia Ali és a lengyel Pia Skrzyszowska, aki tavaly Kozák előtt szerezte meg Münchenben az Eb-aranyat. A két esélyes, valamint Kozák és a dél-afrikai Marione Fourie féltávtól ellépett a többiektől, innentől nem volt kérdés, hogy ők jutnak tovább helyezéssel. Kozák negyedikként 12.71 mp-cel, idei legjobbjával biztosította helyét az elődöntőben.

Az U20-as vb-n és az idei U23-as Eb-n egyformán bronzérmes Tóth Anna számára a megmérettetés volt a cél az elit vb-mezőnyben. A 19 éves tehetség nem kapta el a legjobban a rajtot, de a táv felétől jól jött fel, és három ellenfelét is maga mögé utasította, 12.95 mp-es idejével pedig mehetett a Q szobába, ahol az idővel továbbjutásra esélyesek várakoznak. A következő futamban azonban eldőlt, hogy búcsúzott.

13:26 - A hőségriadó miatt módosult a budapesti atlétikai világbajnokság szerdai programja.

A szervezők keddi tájékoztatása alapján az előrejelzések szerint a női 5000 méter szerda 11.10 órára kiírt előfutama során az időjárási viszonyok nem lesznek megfelelőek - 30 Celsius-fok feletti érték várható -, ezért a számot szerda 19 órakor rendezik meg Wagner-Gyürkés Viktóriával a mezőnyben.
A módosítás miatt a szerda délelőtti 200 méteres előfutamok előbb rajtolnak: a nők 12.05 helyett 11.20-kor, a férfiak pedig 12.50 helyett 12.15-kor. Előbbiben Sulyán Alexa és Takács Boglárka, utóbbiban pedig Wahl Zoltán érdekelt a hazai indulók közül.

9:44 - Shelly-Ann Fraser-Pryce 15. atlétikai világbajnoki érmét szerezte hétfőn Budapesten, ezzel lehagyta jamaicai honfitársát, Usain Boltot.

A 36 esztendős sprinter a vb-csúcsot futó amerikai Sha'Carri Richardson és a szintén jamaicai Shericka Jackson mögött ért célba 100 méteren a magyar fővárosban, tíz arany és négy ezüst után ez volt az első bronzmedálja vb-ről.
A 2017-ben visszavonult sprinterlegenda, a nyolcszoros olimpiai bajnok Bolt 11 aranyat, 2 ezüstöt és 1 bronzot gyűjtött össze vb-ken. A csúcstartó húsz érmével az amerikai Allyson Felix, aki 13 medált váltó tagjaként érdemelt ki.
"Nem kell mindig tudnod a választ, csak menni és küzdeni. Ma este hálás vagyok, hogy bronzéremmel távozhatok" - fogalmazott a háromszoros olimpiai bajnok Fraser-Pryce, aki annak ellenére a táv esélyese volt, hogy térdsérülése miatt keveset versenyzett idén. Budapesten még bővítheti vb-éremkollekcióját a 4x100-as váltóval.

9:19 - Az elmúlt napok visszajelzései alapján a sportvezetők és a versenyzők is "el vannak ragadtatva" a budapesti atlétikai világbajnokságtól - mondta Schmidt Ádám a vb kormánybiztosa az MTI-nek.

A sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy a sportolói világ szerint a Nemzeti Atlétikai Központ atmoszférája és a vendégek fogadtatása is lenyűgöző.
"Az első két napon nagyszerű hangulat várta a versenyzőket és remélem, így lesz ez a következő hat napon is" - nyilatkozott.
Hozzátette, 11 hónappal ezelőtt a nemzetközi szövetséggel (WA) azt a célt tűzték ki, hogy minél több néző legyen a versenyeken, és ezt sikerült teljesíteni, már a következő hétvégére is alig lehet jegyet kapni. Hangsúlyozta, a WA a vb előtt egy másik budapesti helyszínen tartotta kongresszusát és az újraválasztott Sebastian Coe elnök szerint mindenki kiválóan érezte magát, "igazoltuk ismét, hogy a magyar vendégszerető nemzet".

9:00 - A női 100 méteres síkfutás győztesei és eredményei az atlétikai világbajnokságokon:

00:01 - A mai program:

4. VERSENYNAP (Tv: M4 Sport, Eurosport1)
18.40: női 100 m gát, előfutamok (Kerekes Gréta, Kozák Luca, Tóth Anna)
19.20: férfi 800 m, előfutamok (Huller Dániel, Vindics Balázs)
19.58: férfi magasugrás, döntő
20.20: női diszkoszvetés, döntő
20.25: női 400 m gát, elődöntő 
21.00: férfi 400 m, elődöntő (Molnár Attila)
21.31: női 1500 m, döntő
21.42: férfi 3000 m akadály, döntő

Borítókép: Sport365

Videók