Budapesti Atlétikai vb hétfői körkép - A világbajnokság hétfői dobogósai

Tartsanak velünk ezúttal is, és kövessük együtt a világ legjobb atlétáinak budapesti megmérettetését percről percre.


Üdvözöljük kedves olvasóinkat. Augusztus 19-27. között Budapesten küzdenek meg egymással a világ legjobb atlétái a 2023-as Atlétikai Világbajnokság keretein belül, a Sport365 pedig ezúttal is igyekszik minden fontos pillanatról beszámolni folyamatosan frissülő, élő eredménykövetőjében.

A versenyszámok kora reggeltől egészen estig zajlanak, nézzük mi történik a Budapesti Atlétikai Központban augusztus 21-én, hétfőn:

22:27 - A budapesti atlétikai világbajnokság hétfői dobogósai

női 100 m, világbajnok:
-----------------------
Sha'Carri Richardson (Egyesült Államok) 10.65 mp
2. Shericka Jackson (Jamaica) 10.72
3. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) 10.77
Takács Boglárka az elődöntőben kiesett.

110 m gát, világbajnok:
-----------------------
Grant Holloway (Egyesült Államok) 12.96 mp
2. Hansle Parchment (Jamaica) 13.07
3. Daniel Roberts (Egyesült Államok) 13.09
Szeles Bálint az előfutamban kiesett.

férfi diszkoszvetés, világbajnok:
---------------------------------
Daniel Stahl (Svédország) 71,46 m
2. Kristjan Ceh (Szlovénia) 70,02
3. Mikolas Alekna (Litvánia) 68,85
Szikszai Róbert kiesett a selejtezőben.

férfi hármasugrás, világbajnok:
-------------------------------
Hugues Fabrice Zango (Burkina Faso) 17,64 m
2. Lazaro Martinez (Kuba) 17,41
3. Cristian Napoles (Kuba) 17,40
Szenderffy Dániel kiesett a selejtezőben.

22:21 - A jamaicai sztárokat legyőzve az amerikai Sha'Carri Richardson 10.65 másodperces világbajnoki csúccsal megnyerte a női 100 méteres síkfutást a budapesti atlétikai vb hétfői versenynapján.

21:47 - Szokatlan módon jutott be a fedett pályán Európa-bajnok lengyel Ewa Swoboda a női 100 méteres síkfutás döntőjébe hétfőn, a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A 26 éves lengyel atléta a célfotó alapján került be az esti fináléba. Swoboda könnyek között hagyta el az úgynevezett Q szobát, ahol azok várakoznak, akik idővel juthatnak tovább. Ugyanis közölték vele, 0.001 másodperccel lemaradt a döntőről. Így annak tudatában nyilatkozott az újságíróknak, hogy búcsúzott a versenytől.

Ekkor a nemzetközi szövetség (WA) egy hivatalos képviselője hívatta magához, és elmondta, kilencedikként ott lehet a 21.50 órakor rajtoló fináléban.

21:20 - Takács Boglárka 11.26 másodperces idővel elődöntős futamában a nyolcadik lett, így nem jutott döntőbe női 100 méteren a budapesti atlétikai világbajnokságon vasárnap.

A világbajnokságok történetének első magyar női 100-as indulója a vasárnapi előfutamból 11.18 másodperces eredménnyel simán, futamharmadikként lépett az elődöntőbe, ott viszont már nem lehettek továbbjutási álmai. Az országos csúcstartó (11.14 mp) sprinter, többek között az aranyérem három favoritja közül kettővel, a ranglistavezető jamaicai Shericka Jacksonnal és az amerikai Sha'Carri Richardsonnal került egy futamba, s mezőny erejéről minden elmond, hogy a nyolcból hat sprinternek 11 mp-en belüli egyéni csúcsa volt.

A mezőny szélén, a kettes pályán futó Takács a rajtot nem kapta el rosszul, de a belső pályákon futók folyamatosan távolodtak tőle. Végül a célba szinte egyszerre érkezett meg a 11.25-t produkáló, hetedik spanyol Jael Bestuével, aki egy századdal volt jobb nála. A futamot Jackson nyerte 10.79-cel, azonos időt ért el a dél-afrikai Marie-Josee Ta Louval, Richardson pedig 10.84-gyel lett harmadik.

20:55 - A rúdugró Klekner Hanga egyéni csúccsal búcsúzott a selejtezőben a budapesti atlétikai világbajnokságon hétfőn.

A 23 éves korára négyszeres magyar bajnok Klekner a selejtezőben 4,20 méteren kezdett, és ezt, valamint a 4,35-öt is elsőre teljesítette. Következett a 4,50 m, amit elsőre levert, másodszorra viszont a nézők óriási ünneplése közepette tisztán repült át a léc felett. Ezzel négy centiméterrel megjavította eddigi legjobbját. A 4,50-es magasság bizonyult az első vízválasztónak, a 37 indulóból 22 maradt versenyben a 12-es döntőért. Kiesett többek között a riói olimpiai és londoni világbajnok görög Ekaterini Sztefanidi, aki ezen a magasságon próbált beszállni a versenybe.

Klekner a 4,60 métert - ami országos rekord lett volna - háromszor leverte és kiesett.

19:30 - Molnár Janka nem jutott tovább a női 400 méter gát előfutamából a budapesti atlétikai világbajnokság hétfői versenynapján.

A tatabányai futó már a szombati nyitónapon érdekelt volt a vb-n, a 4x400 méteres vegyes váltóval országos csúcsot ért el és lett 11. Akkor nem volt teljesen elégedett a teljesítményével, ám hétfőn volt lehetősége javítani.

Molnár rögtön az első futamban futott, a kilences pályáján. A biztos elődöntőhöz az első négy között kellett volna végeznie, ám az idei legjobbak alapján erre nem látszott esély, ugyanakkor korábban arról beszélt, hogy képes 56 mp-en belül futni és az talán elég lehet az elődöntőhöz.

Hétfőn viszont nem sikerült megjavítania 56.03 mp-es egyéni rekordját. A futam elején megzavarhatta, hogy a nyolcason futó német riválisa gyakorlatilag az első 150-en óriásit sprintelt és pillanatok alatt elment mellette, a folytatásban ennek ellenére sokáig jó ritmusban futott, a célegyenesben azonban láthatóan már fáradtan mozgott és végül 56.21 mp-es eredménnyel a hetedik lett.

Az elődöntőbe a futamok első négy helyezettjei mellett a további négy legjobb idő tulajdonosa lépett tovább, s az a negyedik futam után dőlt el, hogy Molnár Janka ideje nem elég az újabb futáshoz.

18:59 - Ünnepélyes körülmények között, több ezer szurkoló vastapsa mellett vette át bronzérmét hétfőn Halász Bence, aki vasárnap este lett harmadik férfi kalapácsvetésben a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A vasárnapi finálét a kanadai Ethan Katzberg (81,25 m) nyerte az olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowicki (81,02 m) és a magyar klasszis (80,82 m) előtt. A három dobogós hétfőn, az esti program kezdete előtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztertől és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkártól vette át érmét és virágcsokrát a stadion és a főbejárat közötti parkban kialakított medálplázában.

Újításnak számít, hogy a medálceremóniát minden esti program előtt egymást követően tartják meg a stadion melletti parkos részen. Ez hétfőn is jól látható módon beváltotta a hozzáfűzött reményeket, ugyanis a versenyzők szinte rocksztárnak érezhetik magukat a színpadon, a tömeg ugyanis szinte karnyújtásnyira tőlük tört ki rendre ovációban a dobogósok felkonferálása közben.

A pódium és az attól mintegy 20 méterre a fotósoknak kialakított emelvény közötti területet teljesen megtöltötték a nézők, s akik nem fértek oda, azok oldalról figyelték a ceremóniákat és éltették az érmes atlétákat. A díjátadók a férfi kalapácsvetésével zárultak, előtte többek között a brit Katarina Johnson-Thompsont, a hétpróba bajnokát és a leggyorsabbnak járó aranyat kiérdemlő amerikai Noah Lylest láthatták a rajongók elérzékenyülni a dobogó tetején.

A kalapácsvetők éremátadásán Halász Bence a többiekénél is nagyobb tapsban és ünneplésben részesült, majd a ceremónia végén, a dobogó tetején készített miniinterjúban újra megköszönte a magyar közönség biztatását, egyúttal jelezte, hogy mostantól már csak a következő év fő versenyeire, az Európa-bajnokságra és a párizsi olimpiára fog koncentrálni.

Halász Bence teljesítményének ünnepléséhez a szervezők is nagyban hozzájárultak azzal, hogy a ceremóniára a vasárnapi jegyek is érvényesek voltak. A "lejárt" belépők tulajdonosait nem csupán beengedték a vb területére a medál plázához, de 50 százalékos áron jegyet is vásárolhattak a hétfő esti program megmaradt jegyeiből a nézőtér felső részén.

18:00 - Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója a hétfői rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hőségriadó nem zavarja meg a budapesti atlétikai világbajnokság programját.

"Nem változtattunk a programon, viszont a szervezőbizottság átáll hőségműködésre. Van olyan válságtervünk, amit kidolgoztunk az elmúlt egy évben, ezt most csak elő kellett vennünk a fiókból" - jelentette ki Németh Balázs a Nemzeti Atlétikai Központ főbejáratánál. Kiemelte, hogy több mint 50 ezer legyezővel, ingyen vízosztással készülnek, illetve a szurkolóknak lehetőséget biztosítanak áttelepülni a naposból az árnyékos szektorokba.

"Mindenki hozhat magával petpalackban italt, kulacsot vagy poharat, mivel friss intézkedésként a stadionparkban ingyenes vízvételi lehetőséget biztosítunk" - tette hozzá.

A szervezők jelezték, hogy a vasárnapi 10 000 méteres síkfutás döntője után két versenyző is hőgutát kapott, és orvosi ellátásra szorult, de nem kellett őket kórházba szállítani. Nekik speciális jeges fürdőt biztosítottak és miután stabil volt az állapotuk, a saját lábukon hagyták el az orvosi szobát. Ilyen esetekre 11 tonna jeget tároltak be a szervezők.

Felhívták a figyelmet a folyadék fogyasztásának fontosságára, illetve fokozottan ajánlják a naptej, sapka és kalap használatát is a stadionba érkezőknek.

10:56 - A vasárnapi jegyek is érvényesek a férfi kalapácsvetés hétfőn (ma) 17.40 órakor kezdődő eredményhirdetésére, amelyen Halász Bence átveszi bronzérmét a budapesti világbajnokságnak otthont adó Nemzeti Atlétikai Központ Medál Plázájában.

A szervezők közlése szerint az eredményhirdetésre az előző napi belépővel is be lehet menni a területre, sőt, akik emiatt kimennek, kedvezményes, 50 százalékos áron jegyet is vásárolhatnak a hétfő esti program megmaradt jegyeiből a nézőtér felső részén.

"Ehhez csak annyit kell tenniük, hogy odamennek a JEGYEK feliratú konténerhez és bemondják a "Halász Bence bronz" kódot. Egy vásárló a kód használatával legfeljebb két jegyet tud venni. A kedvezményes jegyek 3. és 4. kategóriájúak, a lelátó felső karéjába érvényesek, ahonnan szintén kitűnő a rálátás az eseményekre" - olvasható a hétfői közleményben.

Az esti programban folytatja a versenyzést Takács Boglárka, a női 100 méteres síkfutás magyar csúcstartója, aki parádésan jutott tovább az első fordulóból. Bemutatkozik a vb-n Klekner Hanga rúdugró és megkezdi a versenyzést 400 méteres gátfutásban Molnár Janka, aki szombaton országos csúcsot döntött a 4x400 méteres vegyes váltó tagjaként. Emellett óriási csata ígérkezik a női 100 méter döntőjében, amelyben eldől, hogy megszerzi-e hatodik világbajnoki címét a legendás jamaicai Shelly-Ann Fraser Pryce.

Jegyek a hétfői esti versenyekre korlátozott számban még elérhetők a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon.

09:52 - Reggel közöltünk róla cikket, hogy remekül alakult a hétvége, részletesen itt lehet olvasni erről.

 

07:00 - Három magyar versenyző lesz érdekelt a budapesti atlétikai világbajnokság harmadik napján, hétfőn, amikor négy döntőt rendeznek.

Ezúttal nem lesz délelőtti program, az esti műsort pedig 18.40-kor a női rúdugrás selejtezője nyitja, benne Klekner Hangával. Rögtön utána kezdődnek a női 400 m gát előfutamai, amelyben a 4x400-as vegyes váltóval országos csúcsot elért Molnár Jankáért lehet szurkolni. Női 100 méteren már a fináléba kerülés a tét, Takács Boglárka vasárnap remek futással biztosította helyét az elődöntőben. Éremosztásra kerül sor férfi diszkoszvetésben, valamint férfi hármasugrásban és 110 m gáton, a napot pedig a női 100 méteres síkfutás fináléja zárja.

00:00 - A mai program:

18.40 női rúdugrás, selejtező (Klekner Hanga)
18.50 női 400 m gát, előfutam (Molnár Janka)
19.35 férfi 400 m gát, elődöntő
19.40 FÉRFI HÁRMASUGRÁS, DÖNTŐ
20.05 férfi 110 m gát, elődöntő
20.30 FÉRFI DISZKOSZVETÉS, DÖNTŐ
20.35 női 100 m, elődöntő
21.10 női 400 m, elődöntő
21.40 FÉRFI 110 M GÁT, DÖNTŐ
21.50 NŐI 100 M, DÖNTŐ

Borítókép: Sport365

Videók