Barátját akarta megmenteni: az összes országban futott egy maratont

Nick Butter közel 2 évig volt úton, hogy mind a 196 országban teljesítsen egy maratont. Akciójával a prosztatarákra akarta felhívni a figyelmet, mivel legjobb barátját is megtámadta a gyilkos kór.


Eliud Kipchoge két óra alatti rekordja után újabb hír és világcsúcs a maraton világából: egy brit férfi minden országban lefutotta a 42 195 méteres távot.

A 30 éves Nick Butter a 2018 januárjában kezdődő „világkörüli útján” 196 országban 196 maratont teljesített. A majdnem két évig tartó kihívás Kanadában vette kezdetét és Görögországban ért véget.


A futó utolsó állomása stílusosan Athén volt.

Fotó: Facebook.com/RunningTheWorld196

Butter „nagyon fáradt” volt a 674 napos kihívás végére, amely során átlagosan két országban futott hetente.

„Ha úgy nézzük, akkor a végcél is csak egy célvonal volt, viszont az athéni stadionban nagyon különleges volt átszabni a szalagot” – vélekedett a sportoló. 


Az angol bankárt a rákkal küzdő barátja motiválta.

Fotó: Facebook.com/RunningTheWorld196

Nick Butter barátjával, a prosztatarákkal küzdő Kevin Webberrel együtt fejezte be az utolsó maratont, ő inspirálta a kihívásra.

A 97 325 000 Ft-os célösszegből eddig 25 310 000 Ft-ot gyűjtött futásával a brit a Prostate Cancer UK számára. A nem mindennapi teljesítmény során Nick Butternek 10 útlevélre volt szüksége, 455-ször repült, 15-ször futott háborús övezetben és kétszer ki is rabolták.


Több országban is elkelt a katonai védelem.

Fotó: Facebook.com/RunningTheWorld196

Utolsó futását követően közösségi oldalán számolt be érzéseiről a maratonista.

"Be kell ismernem ma sírtam. Csak néztem Athén ősi városát, és pörögtek a gondolataim. Gondolkodtam a betegségen, az embereken, az áldozatokon, a megélt fájdalmaimon, és lepörgött előttem a 674 nap. A megkönnyebbülés és a büszkeség könnyei voltak ezek."


A napos oldal: Nick Butter a Maldív-szigeteken.

Fotó: Facebook.com/RunningTheWorld196


Az árnyoldal: Nick lába a rekord teljesítése közben.

Fotó: Facebook.com/RunningTheWorld196

A futó beszámolójában kitért arra is, többször úgy tűnt megsemmisül a rekordkísérlet.

"Sokszor hittük azt, hogy ez nem fog megtörténni. Apukám intézte a járatok foglalását, és ő tartotta a kapcsolatot az országokkal. Négy héttel ezelőtt felhívott és azt mondta, szörnyű hírt kell közölnie. Irán és Jemen megtagadta a vízumot, így 95% az esélye, hogy nem sikerül a záró időpontra Athénba érni. Mi nem adtuk fel és végül sikerült, nekem pedig apu lett a hősöm."


A világ összes országába eljutott, és mindenhol futott is.

Fotó: Facebook.com/RunningTheWorld196

A rekord az Egyesült Nemzetek Szervezetének 193 hivatalosan elismert szuverén országán, valamint három nem elismert országán alapult. A korábbi bankár valójában azonban 211 maratont futott a rekord bebiztosítása érdekében, így olyan helyeken is megfordult, amelyek külön államokká válhatnak a jövőben.„Például Hong Kongban és Kínában is futottam maratont” – mondta Butter.


A futó a világ minden táján talált szurkolókat...

Fotó: Facebook.com/RunningTheWorld196


... akik lelkesen bíztatták a nehéz pillanatokban.

Fotó: Facebook.com/RunningTheWorld196


A leglelkesebb drukker.

Fotó: Facebook.com/RunningTheWorld196

Futásáról Butter könyvet készít majd és közel 100 európai iskolába is ellátogat, hogy a gyerekeknek meséljen kalandjairól. Természetesen a sportolást sem hagyja abba, heti-kétheti rendszerességgel tervez maratonozni a jövőben, mert annyira szeret futni. 

Forrás: Olimpia.hu, Facebook.com/RunningTheWorld196

Borítókép: Fotó: Facebook.com/RunningTheWorld196

Videók