Magyarország (FIFA-világranglista: 26.hely)

A sorozatban harmadik Eb-jére kijutó magyar válogatott az írek elleni utolsó perces vereség előtt tizennégy mérkőzésen nem talált legyőzőre, és az előző UEFA Nemzetek Ligájában mindössze egyetlen pontra volt a négyes döntőbe jutástól.

A 2016-os Európa-bajnokságon a nyolcaddöntőben Belgium jelentette a végállomást, 2021-ben pedig kicsin múlott, hogy nem sikerült a csoda, a németországi 2-2 és Goretzka végjátékban szerzett gólja a negyedik helyet jelentette a halálcsoportban.

A katari vb-re való kijutásra sokáig ott volt az esély a válogatott kezében, de az albánok elleni oda-vissza vereség nem fért bele, így negyedik helyen zárt akkor a válogatott.

A már említett Nemzetek Ligája szereplés után 14 egymást követő mérkőzésen nem talált legyőzőre a csapat, és szinte végig vezetve, veretlenül nyerte meg Marco Rossi együttese a selejtezőcsoportját.

Az előző viadalt sérülés miatt kihagyni kényszerülő Szoboszlai Dominik amennyiben pályára lép a németországi tornán a legfiatalabb csapatkapitány lesz az Európa-bajnokságok történetében.

A torna előtt tett nyilatkozatát itt olvashatja.

Marco Rossi építhet csapata stabil védekezésére, és támadó hármasának gólerősségére. Sallai, Szoboszlai és Varga éles játékára nagyon nagy szükség lesz, ha 2016 után ismét tovább szeretnénk jutni csoportunkból. Az OPTA szerint 59.3% esély van erre, míg a döntőbe jutásunkra 3.1%.

A végső sikerre ugyan 1%-ot sem kaptunk a kompjútertől, de a magyar válogatott az olasz szakember 2018-as kinevezése óta többször megmutatta, hogy esélytelenebb helyzetben is tud komoly eredményt elérni.

Nekünk annyi maradt, hogy szurkoljunk a csapatnak a helyszínen, vagy a TV képernyők és kivetítők előtt. Ők biztos, hogy mindent meg fognak tenni.

Németország (FIFA-világranglista: 16.hely)

A Nationalelf háromszoros győztesként vág neki a kontinensviadalnak, ám a 2014-es vb-siker óta nem sok jó történt a válogatottal. A

2016-os Eb óta nem nyertek egyenes kieséses meccset semmilyen tornán, de aggasztó tény, hogy az utolsó 12 mérkőzésük mindegyikén kaptak legalább egy gólt.

A franciaországi kontinenstornán az elődöntőben estek ki, a 2018-as világbajnokságon pedig szégyenszemre már a csoportkörben búcsúztak. A 2020-as Eb-n a későbbi ezüstérmes angolok győzték le Neueréket, majd Katarban szintén nem sikerült a nyolcaddöntőt sem elérni.

A Joachim Löw vezette sikerkorszak csúnya véget ért, de az őt követő Hansi Flick sem tudta azt hozni, amit a Bayernnel. Rudi Völler 2023 szeptemberében beugrott a franciák elleni barátságos meccsre, utána pedig Julian Nagelsmannra esett a választás.

A fiatal szakember 2023-as évének vége felemásra sikerült a Nationalelf padján, 2024-ben viszont még veretlenek, többek között a holland és a francia válogatottat is sikerült legyőzni márciusban.

A görögök elleni utolsó felkészülési mérkőzésen a győzelem ellenére megszenvedtek Nagelsmann fiai, de így is nagy esélyesei a csoportunknak és a tornának is.

Németország tizennegyedik Európa-bajnokságára készülhet, ami a legtöbb a kontinens országai közül.

Az OPTA-szuperkompjúter szerint 88.5% esély van a németek nyolcaddöntőbe jutására, a döntőre pedig 22.4%. A végső győzelemre a harmadik legmagasabb sansz a németeké, a 12.4%-tól csak a francia és az angol válogatott kapott többet.

Franciaország 1984-es sikere óta nem nyert házigazda Eb-t, szóval lesz bőven dolga Nagelsmannéknak.

A visszatérő Kroos, az Arsenalban újra magára találó Kai Havertz, és a Bundesligában nagyszerű szezont futó Füllkrug jó teljesítményére mindenképp szükség lesz, és ki tudja mi sülhet ki abból, ha végre Thomas Müller is betalálna egy Eb-n, hiszen hiába van 10 gólja a vb-ken, 15 mérkőzésen egyszer sem zörgette meg az ellenfelek hálóját a kontinensen belül.

""

Svájc (FIFA-világranglista: 19. hely)

A svájci válogatott az utolsó öt nagy tornáján mindegyik alkalommal továbbjutott csoportjából, amire Európában egyedül Franciaország volt még képes.

Svájc az előző kontinenstornán a negyeddöntőben búcsúzott Spanyolország ellen, Katarban pedig Portugália a nyolcaddöntőben valósággal megsemmisítette Akanjiékat. A helvétek Románia mögött a második helyen jutottak ki az Eb-re, 4-5-1 es mutatóval zárva az I jelű selejtezőcsoportot.

A nyolcaddöntő elérésére az OPTA Analitika szerint is komoly esélye van Xhakáéknak, az A csoport négy válogatottja közül a svájcié a második legmagasabb sansz, 61%-kal. A végső győzelemre csupán 1.2%-ot kaptak az AI-tól, annak eléréséhez viszont komoly formajavulás kellene, mivel Svájc hiába maradt veretlen a felkészülés során, utolsó hét selejtezőjéből csak egyet nyert meg Murat Yakin irányítása alatt az együttes.

A szövetségi kapitány nagy szerencséje lehet, hogy kulcsjátékosai jó formában érkeznek a tornára. Papíron a keret biztosan megvan a jó szerepléshez.

Skócia (FIFA-világranglista: 39. hely)

A skótok a spanyolok mögött kisebb meglepetésre Norvégiát simán megelőzve jutottak ki az Eb-re az A jelű selejtezőcsoportból. Sokáig veretlenek voltak a sorozatban, a biztos kijutás kiharcolása közben/után viszont egy vereség és két döntetlen is becsúszott Steve Clarke fiainak.

Az előző kontinenstornán szintén ott volt a válogatott, amely 2021-ben a D csoport utolsó helyén zárt.

A szövetségi kapitány szerint sokan leírják az együttest, Steve Clarke viszont pont a rengeteg szurkoló miatt is bízik abban, hogy ez a torna más lesz, mint az előző.

Skócia 1998-ban szerepelt utoljára világbajnokságon, és 24 év alatt két Eb-re jutott ki, az előzőre, és a mostanira.

Az OPTA szerint a skótoké a legalacsonyabb esély a nyolcaddöntő elérésére, de így is bőven 50% fölötti ez a mutató, és 58.9%-al alig van elmaradva a mieinkétől.

Egy már-már legendásnak mondható negyeddöntős szereplésre viszont már 23.5%-ra csökken a sansz az analatika szerint.

Steve Clarke számíthat csapata kompakt védekezésére, a selejtezőkön mindössze nyolc gólt kaptak, abból ötöt már a továbbjutás kiharcolása utáni mérkőzéseken.

Scott McTominay ihletett formában futballozott végig a kvalifikáción, 7 góllal és 1 gólpasszal zárt, amivel a selejtező-góllövőlista 5. helyén zárt holtversenyben Rasmus Højlunddal.

Ha minden a papírforma szerint alakul, akkor a skót és a magyar válogatott egy mindent eldöntő mérkőzésen csaphat össze egymással az A csoport utolsó játéknapján a  továbbjutásért, de addig mindkét együttes azon lesz, hogy megkavarja az állóvizet a kvartettben.