Nemzetközi labdarúgás

Eb-elősző: Svájc ellen kezdenek a mieink, pályán a B-csoport is!

MAGYARORSZÁG – SVÁJC – 15.00 (A-csoport)

A magyar válogatott első idei Eb-csoportmérkőzése kapcsán rengeteg írás született már oldalunkon és társoldalunkon, az NB1.hu felületén, amelyekből most egy helyütt lehet csemegézni. Elsődlegesen a körülményekről érdemes megemlékezni, hiszen a világ egyik legjobbjának tartott játékvezetője közreműködik majd a kölni találkozón, ahol természetesen remek, már-már hazai hangulat várja majd Szoboszlaiéket.   

A mieinknél is akadnak kisebb egészségügyi gondok, amelyeket a stáb igyekszik orvosolni, míg a svájciaknál biztosan lesz legalább egy hiányzó alapember, Zuber személyében. Ugyanakkor Marco Rossi világossá tette, hogy a szombat délutáni kezdőcsapatot illetően nincsenek sem kérdőjelek, sem pedig kényszermegoldásokhoz nem kell nyúlnia.

És persze mindannyian azt reméljük, hogy majd néhány év múlva ugyanúgy, ugyanolyan élményként és emlékként tudunk visszatkeinteni erre az összecsapásra, mint ahogy a 2021 nyarán letudott, franciák elleni csörte él a fejünkben és a szívünkben.

SPANYOLORSZÁG – HORVÁTORSZÁG – 18.00 (B-csoport)

A szombati nap „középső” találkozója valódi derbi lesz, lévén a vb-bronzérmes horvátok találkoznak Spanyolországgal.  Ez lesz a 11. egymás elleni mérkőzése a nemzeti csapatoknak, ahol a történelem spanyol fölényt mutat, ugyanis a háromszoros Európa-bajnok dél-európai csapat öt győzelem és két döntetlen mellett mindössze háromszor szenvedett vereséget.

A spanyolok a horvátokkal játszották a 2022/2023-as Nemzetek Ligája-kiírás döntőjét Rotterdamban, ahol gól nélküli döntetlen és hosszabbítás után tizenegyesekkel diadalmaskodtak 5-4-re. A most következő egymás elleni párharc alapjaiban határozhatja meg a két nemzeti csapat teljes Európa-bajnoki szereplését, így a „halálcsoportnak” nevezett négyesben minden elhullajtott, avagy megszerzett pont kulcsfontosságú lehet.

A spanyoloknál mindenki egészséges, így Luis de la Fuente legerősebbnek vélt csapatával léphet majd pályára, míg a horvátoknál a térdsérülésből felépült Ivan Perisic kezdőként való bevetése, illetve a korosodó középpálya terhelésének a menedzselése lesznek a legfőbb megválaszolandó kérdéskörök Zlatko Dalic kapitány számára.

Érdekesség, hogy pályára lépése esetén a spanyol Lamine Yamal lehet az Eb-történelem legfiatalabb játékosa. A Barcelona tinije 16 éves és 338 napos lesz szombat délután, és az éppen a spanyolok ellen 2021 júniusában fellépő lengyel Kacper Kozlowskit előzheti meg, aki 17 évesen és 246 naposan játszott kontinensbajnoki meccsen.

OLASZORSZÁG – ALBÁNIA – 21.00 (B-csoport)

A párbaj esélyese papíron egyértelműen a címvédő Squadra Azzurra, ugyanakkor a sportstatisztikákkal foglalkozó Gracenote a találkozóval kapcsolatban többek között azt is kiemelte, hogy a balkáni válogatott játékosai közül 10-en(!!!) is Olaszországban futballoznak, ráadásul kilencen a Serie A-ban játszottak a nemrég zárult idényben, így ha van rivális, akit töviről-hegyire ismernek az albánok, akkor az éppen az olasz.

Az albánokkal kapcsolatos érdekesség az is, hogy az Eb-keret minden tagja légiós, ez pedig a kontinenstornán szereplő 24 válogatottból csak kettőre igaz – a dánok a másik olyan Eb-résztvevő válogatott, akiknél egyetlen hazai klubban szereplő játékos sincs.

A címvédő Olaszország eddig négyszer játszott Albániával, és mind a négy összecsapást megnyerte – ezek közül kettő volt tétmérkőzés: a 2018-as világbajnokság selejtező-sorozatában, 2017-ben otthon 2-0-ra, idegenben 0-1 arányban győztek az olaszok.

Az olaszoknál Luciano Spalletti már számíthat a korábban kisebb sérüléssel bajlódó Frattesi, Fegioli, Barrella trióra, akik közül utóbbi lehet a címvédő jó szereplésének egyik kulcsa. No meg persze az, hogy a kapu előtt Chiesáék milyen formát mutatnak majd, merthogy az olasz válogatott legnagyobb gyengéje továbbra is a gólszegénysége.

Albánia kapcsán rendre az Atalantával nemrégiben Európa-ligát nyerő Djimsiti neve kerül elő olyankor, amikor a szellemi vezér témát hozzák szóba, illetőleg az, hogy Armando Broja mire lesz képes a támadósor ékköveként. Ha ugyanis a Chelsea-játékos nem játszik kiemelkedően, Albánia is kevés veszélyt fog jelenteni az Azzurira szombat este.  
 

(Fotó: uefa.com)