Nemzetközi labdarúgás

Eb-előszó: Három csapat is odaérhet még a spanyolok mögé

A spanyolok két sikerükkel már megnyerték a kvartett küzdelmeit, mivel a jelenleg második helyezett olaszokat is megverték. Luciano Spalletti kapitány címvédő együttese úgy lehet második, ha nem kap ki a horvátoktól, ugyanakkor biztosan nem jut tovább, ha vereséget szenved Lipcsében, miközben Düsseldorfban az albánok megverik a spanyolokat.

Albánia úgy lehet biztos továbbjutó, ha legyőzi Spanyolországot, Horvátország pedig Olaszországot, és akkor esik ki, ha kikap, míg a horvátok nyernek. Zlatko Dalic horvát szakvezető tanítványai is lehetnek másodikok, ha legyőzik az olaszokat, és az albánok nem nyernek a spanyolok ellen. A horvát búcsút az jelentheti, ha döntetlent játszanak hétfőn, és az albánok nem kapnak ki.

A spanyolok veresége ugyanakkor már csak azért is valószínűtlen, mert az ibériaiak mind a nyolc eddigi mérkőzésüket megnyerték az albánok ellen, összesen 31-3-as gólkülönbséggel. Ha a második nagy világversenyén szereplő albán csapat talál be először, akkor a balkániak lehetnek az elsők az 1980-ban bevezetett Eb-csoportkörben, akik úgy maradnak nyeretlenek, hogy mindhárom csoportmeccsükön megszerezték a vezetést.

Spanyolország sorozatban ötödször jutott tovább az Eb-csoportkörből, és a 16 között az A, D, E vagy F jelű négyes harmadikjával csap össze jövő vasárnap Kölnben. Ha Luis de la Fuente kapitány csapata hétfőn az albánoktól sem kap gólt, a második lehet az Eb-történelemben, amely három győzelemmel és kapott gól nélkül jut tovább. Az első az olasz gárda volt 2020-ban – akkor az itáliaiak aranyéremmel zártak.

Ami az olasz-horvát múltat illeti, az eddigi kilenc találkozóból némi meglepetésre csak az elsőt nyerték meg az Azzurrik 1942-ben, azóta öt döntetlen mellett – a statisztikusok a szétlövéses sikert is ide számolják – háromszor az adriaiak ünnepelhettek. Európa-bajnokságon eddig egyszer csaptak össze, méghozzá 2012-ben Poznanban, ahol 1-1 lett a végeredmény.

 

A horvátok hat korábbi Eb-jükön kétszer nem "élték túl" a csoportkört, a kieséses szakaszban pedig még nem nyertek meccset. Német földön rendezett világversenyen továbbra is nyertlenek három döntetlennel és két vereséggel, és ha Ivan Perisic hétfőn pályára lép, akkor 134 válogatottságával utoléri a nemzeti rangsor második helyén Darijo Srnát, és már csak Luka Modric (177) előzi meg őket.

Who are you supporting in the final matches in Group B?@bookingcom | #EUROfixtures pic.twitter.com/y5Mg3kHGFD

— UEFA EURO 2024 (@EURO2024) June 24, 2024

Az olaszok csak 1996-ban és 2004-ben búcsúztak az Eb-csoportkör végén, de még sosem zárták sereghajtóként az alapszakaszt. A kontinenstornákon eddig négyszer esett meg, hogy a címvédő már a csoportkör után csomagolhatott: az NSZK 1984-ben, Dánia 1996-ban, Németország 2000-ben és Görögország 2008-ban. További érdekességként Federico Gatti éppen hétfőn ünnepli 26. születésnapját – az eddigi egyetlen olasz, aki a születésnapján lépett pályára Eb-n a legendás Carlo Ancelotti volt. A jelenleg a Real Madrid vezetőedzőjeként dolgozó szakember 1988-ban az NSZK ellen szerepelt a 29. születésnapján.

(Borítókép: UEFA)