Nemzetközi labdarúgás

Eb-előszó: egy angol győzelem, és a magyar válogatott továbbjutott

Az angol-szlovén és a dán-szerb összecsapásra egy időben, 21 órától kerül sor Kölnben, illetve Münchenben. Két fordulót követően az angolok állnak az élen, de legutóbbi döntetlenjük miatt csak négy ponttal. Ez kiváló lehet a magyaroknak, akiknek az lenne kedvező, ha a csoport harmadik helyezettje két ponttal zárna, ugyanis akkor Marco Rossi csapata már kedd este biztosan bejut a legjobb tizenhat közé. A szlovénoknak jelenleg éppen ennyiük van, egy motivált angol csapat pedig talán nagyobb energiát mozgósít majd a győzelem érdekében, mint ha már meglenne számára a csoportelsőség. Az is igaz ugyanakkor, hogy a továbbjutáshoz döntetlen is elég lenne a számára.

Az angol és a szlovén válogatott mindössze másodszor találkozik egymással nagy tornán. Ezt megelőzően, a 2010-es világbajnokság csoportkörében a szigetországiak 1-0-ra győztek. Az összes egymás elleni mérkőzést tekintve ötöt nyertek meg az angolok, egy döntetlen mellett.

A másik, a szerb-dán találkozó olyan értelemben nem befolyásolja a magyarok sorsát, hogy az egyik csapat mindenképpen, a másik semmiképpen sem éri el a három pontot. Így amennyiben az angolok nyernének a szlovénok ellen, ennek a csoportnak a végkimenetele végleg eldöntené az A csoportban három ponttal harmadik magyar válogatott sorsa, amely minden bizonnyal Portugáliával találkozik majd a folytatásban.

 

Az egymással szembeni korábbi eredmények alapján bármelyik csapat győzhet a szerb-dán összecsapáson, mivel eddig mindkét válogatott öt sikert aratott, döntetlen pedig nem született. A dánok kettő, a szerbek egy ponttal várják a csoportzárást.

(Borítókép: Catherine Ivill – AMA/Getty Images)