Kosárlabda

Drámai bejelentés: légiósait elküldi, nemzetközi kupában nem indul a Sopron

"A bajnok szíve” címmel tartottak szurkolói ankétot csütörtökön este a Novomatic Arénában, melynek keretébe kihirdetésre került a Sopron Basket 2023/2024-es kerete. – számol be az eseményről a klub hivatalos honlapja.

Török Zoltán ügyvezető a klubunk szlogenének felidézése után egy „Hajrá Magyarok!” csatakiáltásra buzdította a nagy számban összegyűlt szurkolókat, az Európa-bajnokságot egy szép győzelemmel nyitó magyar női válogatott tiszteletére.

„30 év lezárására gyűltünk ma össze. Hogyan jutottunk el idáig, és mi fog történni ezután, erre igyekszem a mai este a legjobb tudásom szerint választ adni” – kezdett bele egy történelmi időutazásba az első bajnoki címtől Török Zoltán, melynek végén részletes elemzést nyújtott az elmúlt esztendő megannyi nehézségéről és természetesen a pozitívumairól. Utóbbi bázisa az alapcsapat volt, az a mag, mely évek óta konzekvensen jól teljesít.

„Évek óta túlteljesítünk.” – hangsúlyozta ki ügyvezető, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik figyelemmel követték a teljesítményünket és hihetetlen mennyiségű erkölcsi ajándékkal ismerték el a sikeres munkát.

„Az újkori magyar kosárlabda sport legsikeresebb klubja vagyunk!” – összegzett az elért eredményeinket számba véve az ügyvezető.

„Senkit nem lehet azért hibáztatni, mert nem akar bennünket támogatni. Senkire nem lehet azért haragudni, mert nem ezt a közösséget választja.” – állapította meg azt a tényt Török Zoltán, hogy nem sikerült a klubot egy olyan dimenzióba helyezni, melyet megérdemelt volna. Szilveszter éjszakáján vált világossá, hogy ennek nincs realitása, neki kell állni egy reális tervet felállítani, mely az volt, hogy egyik nemzetközi kupában sem indul az együttes.

Nehéz kérdés volt ez. Ez az életünk, 30 éve ezt csináljuk, ebben alkotunk.” – engedett betekintést az igen összetett és fájdalmas döntés hátterébe az ügyvezető.

Ezen irányvonal mentén négy légiósnak nem ajánlottak szerződést. Czukor Dalmának igen, de ő szeretné magát kipróbálni külföldön, így ő sem a soproniakat erősíti a következő szezonban. „Mindig a mi gyerekünk maradsz. Azt kívánjuk neked, hogy váljanak valóra az álmaid!” – szólt a jelen lévő saját nevelésű játékoshoz az ügyvezető.

Akik maradtak, bevállalták, hogy nem szerepelünk jövőre nemzetközi porondon. „Nagyobb áldozat az én szememben ennél nincs!” – hangsúlyozta Török Zoltán.

SOPRON BASKET 2023/2024

A Gáspár Dávid vezetőedzőnk munkáját továbbra is segíti másodedzőként Laczka Miklós, illetve mentorként Stevan Karadzic. Az edzői stábhoz csatlakozik David Brooks, aki az egyéni képzésekért lesz felelős.

A következő szezonban is a csapat sorait erősíti Fegyverneky Zsófia, Turner Yvonne, Böröndy Vivien, Brooks Jelena, Varga Alíz és Határ Bernadett, illetve a sportakadémia két ifjú tehetsége, Sitku Zsuzsanna és Erdélyi Alexandra. Jecával két éves, Zsuzsival további három éves szerződést írtak alá.

A Vasas Akadémiától érkezik a mezőnysorba Papp Klaudia, aki a 3×3-as válogatott tagjaként pár napja jutott ki a szeptemberi Európa bajnokságra.

A csapat keretének többi tagja a sportakadémia fiataljai közül kerül kiválasztásra a felkészülés utolsó hetében.

Ezzel gyakorlatilag légiós nélkül vágnak neki a következő szezonnak.

A távozóknak ezúton is köszönünk mindent és sok sikert kívánunk a jövőre nézve! – búcsúzott a klub.

„A csapatot nem fogjuk magára hagyni. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy méltósággal és büszkén tudjuk ezt az évet végig csinálni!” – emelte ki Török Zoltán ügyvezető a szurkolói kérdések előtt, hozzátéve, hogy a csapat lila-fehérben fog a jövő szezonban a hazai bajnokságban szerepelni, míg a Magyar Kupában a klub színeiben, zöld-sárgában.

„Soha ne becsüld alá egy bajnok szívét!” – zárta gondolatait Rudy Tomjanovichot idézve, szurkolóink vastapsa közepette az ügyvezető.

A Sopron Basket 2023-2024-es kerete

Név Poszt

Fegyverneky Zsófia 1-2
Papp Klaudia 1-2
Turner Yvonne 2-1
Böröndy Vivien 2-1

Erdélyi Alexandra 3 (honi nevelés/SVK)
Sitku Zsuzsanna 4-3
Varga Alíz 4
Brooks Jelena (honi nevelés/SRB) 4
Határ Bernadett 5

Vezetőedző: Gáspár Dávid
Edző: Laczka Miklós
Mentor: Stevan Karadzic
Egyéni képző edző: David Brooks

Borítókép: Tóth Zsombor / Sopron Basket