Egyéb sportok

"Döntő többségben összejött, amit szerettünk volna" – Bánhidi Ákos

Bánhidi Ákos edző-menedzser szerint döntő többségében összejött az, amit a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott eltervezett a pekingi olimpián.

A férfi 500 méteren arany- és 1000 méteren bronzérmet szerzett Liu Shaoang, valamint a harmadik helyen záró vegyesváltó révén minden idők legjobb téli ötkarikás szereplését produkálta a csapat, amelynek ezen kívül férfi 1500 méteren volt egy negyedik és egy hatodik, illetve a férfi váltó révén még egy hatodik helyezése is, így húsz olimpiai pontot sikerült szerezni.

"Döntő többségében összejött, amit szerettünk volna. Az összkép is jó, hogy nem csak a versenyzők, hanem mi, edzők is miként üzemeltünk. Láttuk, miként tudtuk felhozni a lányokat, fiúkat a sorozatterhelésre, és milyen fizikai, illetve mentális állapotban voltak a versenyzők. Jó sok olimpiai pontot is tudtunk szerezni az érmek mellett. Büszke vagyok minden résztvevőre, pekingire és az otthon lévőkre is!" – mondta az MTI-nek Bánhidi Ákos közvetlenül a hazautazásuk előtt.

"Azért mondom, hogy döntő többségében, mert vannak dolgok, amelyek nem sikerültek, főleg a férfi váltó elődöntős szereplése miatt. Ott, nekünk, edzőknek van a felelősségünk, de remélem, hogy ebből mi is sok tapasztalatot szerzünk, érdemes tudni, hogy miként lehet majd korrigálni"
– tette hozzá.

Kiemelte, a férfi 1000 méteren, ahol a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándort kizárták, és a mezőny végére sorolták, ott nincs saját magukkal szemben hiányérzetük, hiszen ők mindent megtettek, és más miatt nem sikerült még nagyobb eredményt elérni.
Bánhidi a jövőről szólva hangsúlyozta, a világ most a fenntarthatóságról beszél, nekik is erre kell törekedni, hiszen nem lehet mindig egyre magasabb és magasabb léceket átugraniuk.

"Akik a korcsolyasport jövőjéért tehetnek, és most nem csak a short trackre gondolok, hanem például a nagypályás gyorskorcsolyára és a műkorcsolyára is, át kell gondolják, merre menjünk, hogy mindig tudjuk hozni a minimálisan elvárható jó eredményeket, állandóan fel tudjunk mutatni valami szépet. A mi sportágunkban sem lehet mindig nagyokat lépni előre. Liu testvérek nem feltétlenül teremnek minden bokorban. Ez egy erős aranykorszak, és arra kell törekedni, minél tovább tartson ez az állapot, minél tovább lehessen örülni" – mondta Bánhidi Ákos, aki viccesen hozzátette: nem csak a szép sikereket viszi magával Magyarországra, hanem lehetőség szerint a szállásról a pandás párnáját is.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás