Kerékpár

„Azt hittem meghalok”

Kép forrása: Facebook/Jonas Vingegaard

A francia országúti kerékpáros körverseny címvédője Jonas Vingegaard elárulta: áprilisi bukása után halálfélelme volt és úgy gondolta, hogy a karrierjének vége.

Jonas Vingegaard április 4-én, a baszk körversenyen szenvedett balesetet, amikor az egyik versenyző lejtmenetben elesett, majd mögötte szinte mindenki bukott. A dán sportoló kezelését az orvosok már az út szélén megkezdték, oxigénmaszkkal és nyakmerevítővel szállították kórházba. Ott kiderült, hogy a kulcscsontja és több bordája is eltört, zúzódott a tüdeje, továbbá légmelle is kialakult. Közel két hétig volt kórházban, és sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán rajthoz állhat-e a Touron.

   Annyira súlyos volt, hogy azt hittem, meghalok”

Nyilatkozta a Tour de France első, hétfői pihenőnapján a 27 éves dán kerékpáros.

„Amikor ott feküdtem, azt gondoltam, ha túl is élem, abbahagyom a kerékpársportot.”

Az idei Touron Vingegaard kilenc szakasz után harmadik helyen áll összetettben, a hátránya 1:15 perc az éllovas szlovén Tadej Pogacarral szemben.

A versenyző szerint remek, hogy másfél hónapos felkészülés után Tour de France élbolyában tud tekerni.  A bukása sem kísérti már:

 „Azt hiszem, túl vagyok rajta. Kihívás volt, de azt hiszem, nincs gondom a lejtőkkel.” 

A Tour de France kedden a 10. szakasszal folytatódik, amely közel 180 kilométeres lesz Orleans és Saint Amand Montrond között.