Szalay: itthon nagy előny a dakarozás

Elrajtol a magyar tereprali bajnokság a hétvégén, a szezont a hajdúszoboszlói második Aqua Palace Kupa nyitja. Szalay Balázsék legjobb dakaros eredményük után győzelemmel kezdenék az idényt.


Pénteken kezdődik a magyar tereprali szezon Hajdúszoboszlón, ahol emellett a terepmotoros és a quados mezőny is megkezdi Európa-bajnoki küzdelmeit. A közös idénynyitást még az év elején Gyulay Zsolt, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke és Pusztai Csaba, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke jelentette be, a két szervezet ugyanis igyekszik minél szorosabban együttműködni egymással. Így Hajdúszoboszlón a közönség három sportágban is jó néhány izgalmas pillanatnak lehetnek szemtanúi.

Talán a legnagyobb csatát a tereprali szezonnyitó küzdelme hozhatja, mely során a címvédő Fazekas Károly és a Dakaron élete legjobb eredményét elérő, a világ legrangosabb terepviadalát huszadikként teljesítő Szalay Balázs vívhat meg az első helyért. Az Opel Dakar Team Szalay Balázs és Bunkoczi László kettőse mellett ráadásul még egy egységet, a Rónai Péter és Galambos Tamás duót is elindítja a bajnokságban. Az előbbi páros a győzelemért küzd majd, míg a másodiknak a tisztes helyállás a célja. Szalayéknak tervük eléréséhez sokat segít majd a Dakar-ralin megtett mintegy 9000 ezer kilométer. A tavalyelőtti bajnok és tavalyi ezüstérmes kifejtette, hogy felemás emlékei vannak a legutóbbi hajdúszoboszlói versenyről, mert 2011-ben, szerinte, ez volt az egyik olyan versenye, amelyen elúszott a bajnoki címük, hiszen szinte végig vezettek, majd egy ártatlannak tűnő pocsolyából csak nagyon nehezen tudtak szabadulni saját hibájából.

„A tavalyi futamot mi szúrtuk el, de az idén nem szeretnénk esélyt adni az ellenfeleknek, hogy lecsapjanak a hibánkra. Remélem, számít majd valamit, hogy miközben a többiek pihentek, mi a Dakaron versenyeztünk és gyűjtöttük a kilométereket” – tette hozzá Szalay Balázs.

A másik Opel Antarával Rónai Péter száll harcba, aki augusztus óta nem ült versenygépben, csupán múlt hétvégén egy teszt erejéig. „A versenyt már alig várjuk. Versenyeztünk már errefelé, úgyhogy nagyjából tudjuk, mire számíthatunk, legalábbis a pályák jellegét tekintve, mert a mezőny erősségét nehéz így előre megtippelni. Kíváncsi vagyok, ki milyen fejlesztésekkel rukkol elő. A legfontosabb ezúttal is a célba érkezés, és az, hogy az élmezőnyhöz közeli időket autózzunk” – fejtette ki Rónai Péter.

Az évadnyitó hajdúszoboszlói futam pénteken rajtol egy 15 kilométeres szuperspeciálissal, melyet szombaton hat, vasárnap pedig három szelektív szakasz követ, az összesen 655 kilométeres versenyen.

Videók