Dzsudzsák, Lenin és Szalayék: így indul Selyemút-rali

Az Opel Dakar Team bevette a Vörös teret, a csütörtök esti csapatvacsorát követően Szalay Balázs és Bunkoczi László vezetésével felkerekedtek, és körbejárták Moszkva, sőt, talán Oroszország egyik leghíresebb terét.


A GUM (vagyis az állami áruház) teljes fénypompában úszott – az aljában hangulatos kis éttermek, belülről pedig… (ez Németh Ottó csapatfőnök délután szerzett tapasztalata) olyan gyönyörű, hogy a világ legelegánsabb áruházai is tiszteleghetnek előtte.

A Kreml falát három bástyatorony töri meg – a megvilágítástól ez is sokkal misztikusabbnak néz ki, mint nappal –, a Rettegett Iván által emeltetett ortodox templom, a Vaszilij Blazsennij székesegyház pedig a tér egyik csodája.

Előtte már ott áll a rajtdobogó, hiszen szombaton innen indul a világ egyik legnagyobb terepraliversenye, a Selyemút-rali.

Szalay és Bunkoczi is ezért van itt, de most még van idő egy kicsit turistáskodni, élvezni a hely hangulatát. Az Opel Antara még úgysem érkezett meg, a különböző határokon elidőzött vagy 36 órát, úgyhogy csak pénteken délelőtt futott be a Luzsnyiki stadion parkolójába, ahol a szokásos adminisztratív és technikai ellenőrzést tartják – a magyar páros szombat délelőttre kapott időpontot.

Szóval Szalaynak volt egy kis ideje nosztalgiázni a téren, feleleveníteni, hogy az oroszórán tanultak után mekkora élmény volt számára, amikor először látta például a Lenin mauzóleumot.

Láttam az autóját, a dolgozószobáját, a korábbi cárok koronáját – nagy hatással volt rám az egész. Érdekes most újra itt lenni, gyönyörű az egész, örülök, hogy volt egy kis időnk szétnézni és megismerkedni egy kicsit az itteni kultúrával. Egy Korcsma Petrovka nevű helyen vacsoráztunk, ahol az összes helyi specialitást felszolgálták – legjobban a kijevi csirke ízlett, no meg a hússal töltött tészta, amelyre hagymát sütöttek és tejföllel szolgálták fel. Hozzá erjesztett kenyérből készült kvaszt ittunk, no meg valami málnaszörp-félét.”

A csapat tagjai ezután még összefutottak Dzsudzsák Balázzsal, a labdarúgó azelőtt szakított némi időt a beszélgetésre, hogy elutazott volna csapata svédországi edzőtáborába. Jól érezte magát a fiúkkal, szó esett autósportról, labdarúgásról, aztán mindenki ment aludni, hiszen reggel dolguk volt.

Szalayék péntek délelőtt az Opel Oroszország meghívására sajtótájékoztatón vett részt, amelyen a helyi média képviselői feltehették a kérdéseiket a Dakar-ralit 11 alkalommal megjáró magyar versenyzőnek, a helyi importőr szerencsésebb vendégei kipróbálhatták, milyen érzés az Antara jobb oldali ülésében száguldani.

Az adminisztratív és technikai ellenőrzés szombaton vár a párosra, amely ezután részt vesz az ünnepélyes rajtceremónián. Hol máshol, mint a Vörös téren?!

Videók