Dakar: aki az Atacama-sivatagot túléli, nagyot lép a végső cél felé

Visszatért Chilébe a Dakar mezőnye, így a versenyzőknek vélhetően már nem kell kétéltűvé változtatni járműveiket, az Atacama sivatag ugyanis a világ legszárazabb helyeinek egyike.


 

Argentínában két szakasz is jelentősen lerövidült a heves esőzések okozta áradások miatt, csütörtökön viszont már ismét Chilében jár a karaván.

A leintett szerdai szakaszon az első 20 autós a saját, első ellenőrző pontig elért idejét kapta, míg a többieket a 21. helyen befutó francia kettős, Christian Lavieille és Jean-Michel Polato idejével értékelték. Eszerint az érintettek mindegyike 1 óra 13 perc 25 másodperces időeredményt kapott.

A helyzet különösebben nem kuszálta össze a sorrendet a Sandlander Team versenyzői számára: a Sebestyén Sándor – Bognár József kettős maradt a 70., az őket segítő UNIQA Safety Carban ülő Pócsik László – Farkas Nándor – Szaller Zoltán trió pedig a 71. helyen, és saját kategóriájukban, a T2-ben is őrzik a 6. és 7. pozíciót.

A csapat két versenyautója és a szervizkamion már az előző esti táborban átesett a vámprocedúrán és a határátlépéssel járó egyéb adminisztráción, és reggel óta 392 kilométert autóztak le a mért szakasz rajtjáig. A 319 kilométeres speciál az Andok egy 3000 méter körüli hágójától indult és – hol fokozatosan, hol lendületesebben – egészen a tengerszint feletti 200 méterig kanyarog le, majd újra fel 1000 méter köré.

A szervezők tájékoztatása szerint az Atacama-sivatagban a versenyzők szembenéznek mindenféle nehézséggel, ami csak lehetséges egy ilyen hosszú távú versenyen, s akik tökéletes teljesítménnyel elérik Copiapót, hatalmasat lépnek előre az összesítésben.

Videók