Dakar: A rekorder Szalay 21. lett, Peterhansel a csúcsok csúcsán

Lemásolta 2005-ös eredményét a Szalay-Bunkóczi kettős az idei Dakar-ralin, a páros ugyanis a 21. helyen ért célba. Szalay Balázs elégedett az eredménnyel, különösen, hogy nehézkesen indult a küzdelem.


Harmincharmadszor zajlott le idén a világ legnagyobb és legnehezebb tereprali versenye, mely ezúttal az argentin Mar del Platából rajtolt és a chilei Limában ér véget. A 2012-es, 15 szakaszból álló és 8300 kilométeres Dakaron összesen 443 jármű – autó, kamion, motor és quad – indult, a versenyzők közül pedig 249-en értek célba.

A résztvevőket és technikát is próbára tévő viadalon az autósoknál a Mini volánja mögött Stephane Peterhansel diadalmaskodott Jean-Paul Cottret navigátorral, a francia pedig így saját rekordját überelte, hiszen ezzel a győzelemmel tízszeres – négyszer autóval, hatszor motoron – Dakar-győztes lett.

A motorosoknál a negyedik dakaros sikerét érte el a szintén francia Cyril Despres a KTM-mel, a kamionosoknál a holland De Rooy, Rodelwald és a belga Colsoul alkotta, ivecos trió állhatott fel a dobogó legfelső fokára, míg a quadok mezőnyében a félig-meddig hazai pályán versenyző, argentin Alejandro Patronelli Yamahajával.

A három magyar különítmény közül végül az Opel Dakar Team párosa, a Szalay-Bunkoczi kettős ért célba. A Sebestyén Sándor Bognár József kettőst ugyanis, annak ellenére, hogy remekül teljesített a duó, a rendezők kizárták a pihenő napot követően, mivel a kettős még az első hét zárónapján letért a szakaszról. A Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter és Vörös Ferenc alkotta versenykamionos egység a tizedik szakaszon kénytelen volt feladni a küzdelmet, köszönhetően a MAN kuplungproblémájának.

Szalay Balázs és Bunkoczi László az első tízben szeretett volna végezni, de végül az Opel Antarával a 21. helyen értek célba, a páros azonban elégedett, mivel több technikai problémával is meg kellett küzdeniük a Dakaron, nem beszélve néhány sivatagos ásásról. A kettős a 21. pozíciójával valamint azzal, hogy az utolsó szakaszt, remek hajrát követően a 15. helyen zárta a duó, pontosan megismételte 2005-os dakaros összetett és záró etapjának eredményét. Szalay Balázs tizenegy Dakar-ralijából hetedszer ért célba – ez magyar rekord –, ebből hatszor Bunkoczi Lászlóval teljesítette a világ legnehezebb terelraliját.

Szalay Balázs és Bunkoczi László a versenyt követően kifejtették, hogy még ez az utolsó szakasz sem volt könnyű, még ha egyszerűbbnek is tűnt, mert igaz, hogy nem akad gondjuk az Antarával, de az előttük haladók iszonyatosan poroltak, így sokszor nem lehetett látni a rendkívül mély homokos részeket, amelyekbe így váratlanul érkezett meg a páros. „A Dakaron mindig remek érzés beérni a célba, hiszen ez azt jelenti, hogy sikerült legyőznünk a sivatagot, jelen esetben a világ legszárazabb sivatagát, az Atacamát, meg azt is jelenti, hogy a csapat jól dolgozott és hogy együtt leküzdöttük az akadályokat. Ahhoz képest, hogy a verseny első hetében alig volt olyan napunk, amikor ne lett volna technikai gondunk, a huszonegyedik helyen értünk célba, ami nem rossz. Persze, a top tízben szerettünk volna lenni, de a történtek ismeretében nem vagyok elégedetlen. Sőt, örülök, hogy itt vagyunk a célban” – értékelte a dakar.hu-n teljesítményét végül Szalay Balázs.

Videók