57 évesen ismét a sivatag ura Carlos Sainz

Fernando Alonso pályafutása első Dakarját a 13. helyen fejezte be.


Az autósoknál a Carlos Sainz, Lucas Cruz spanyol duó nyerte meg a pénteken befejeződött, első alkalommal Szaúd-Arábiában rendezett Dakar-ralit, a motorosoknál pedig az amerikai Ricky Brabec győzött.

A kétszeres ralivilágbajnok Sainz pályafutása során harmadszor diadalmaskodott a Dakaron, melyet 2010-ben és 2018-ban is megnyert, a viadalt akkor Dél-Amerikában rendezték. Az 57 esztendős Sainz ezúttal Minivel győzött, korábban a Volkswagent és a Peugeot-t is sikerre vitte a világ leghíresebb tereprali-versenyén.

A Porto kétszeres Európa-bajnok és világbajnok spanyol kapusa, Iker Casillas a Twitteren gratulált honfitársának.

Casillas egy másik spanyolnak, jó barátjának, Fernando Alonsonak is gratulált a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy reméli hamarosan újra látja őt versenyezni a Forma 1-ben. A kétszeres F1-es világbajnok Alonso pályafutása első Dakarját a 13. helyen fejezte be.


Brabec az első amerikai versenyző, aki bármilyen kategóriában nyerni tudott az 1979 óta évente sorra kerülő Dakaron, egyben megtörte a KTM 18 éve tartó sikersorozatát, ő ugyanis egy Honda nyergében bizonyult a legjobbnak. A címvédő ausztrál Toby Price az utolsó szakaszon, és az összetettben is harmadikként fejezte be a viadalt.

Az autósoknál a háromszoros bajnok, tavaly is győztes katari Nasszer al-Attijah lett összetettben a második, míg a 13-szoros bajnok francia Stéphane Peterhansel harmadikként zárt.

Eredmények (a viadal honlapjáról):
12. szakasz, Haradh-Kiddijah, 167 km:

autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 1:17:30 óra
2. Jaszir Sajdan, Alekszej Kuzmics (szaúdi, orosz, Mini) 1:32 perc hátrány
3. Orlando Terranova, Bernardo Graue (argentin, Mini) 3:16 p h.

Az összetett végeredménye (élcsoport):
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 42:59:17 óra
2. al-Attijah, Baumel 6:21 perc hátrány
3. Stéphane Peterhansel, Paulo Fiuza (francia, portugál, Mini) 9:58 p h.

motorosok:
1. Jose Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 1:28:15 óra
2. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 53 másodperc hátrány
3. Toby Price (ausztrál, KTM) 2:25 perc h.

Az összetett végeredménye (élcsoport):
1. Brabec 40:02:36 óra
2. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 16:26 perc hátrány
3. Price 24:06 p h.

Az első szaúdi Dakaron öt kategóriában, autóval, kamionnal, motorkerékpárral, quaddal, valamint az első alkalommal külön géposztályba sorolt, négykerék-meghajtású buggykkal mérték össze tudásukat az indulók. A résztvevőknek 12 nap alatt 5000 kilométer gyorsasági szakaszt, összesen 7500 kilométeres távot kellett megtenniük Dzsiddából rajtolva és a Rijádtól 40 kilométeres távolságra lévő, építés alatt álló szórakoztató-, sport- és rendezvényközpontba, Kiddijába érkezve. Magyar induló nem volt.

Borítókép: Twitter/DAKAR RALLY

Videók