Talmácsi: Rossi igazi példakép

"Nemcsak nekem és nemcsak a motorozási tudása miatt példakép."


Talmácsi Gábor szerint a versenyzői pályafutását 42 évesen vasárnap befejező hétszeres világbajnok Valentino Rossi igazi példakép volt a gyorsaságimotoros-világbajnokságban.

"Nemcsak nekem és nemcsak a motorozási tudása miatt példakép" - fogalmazott a 125 kcm-es kategóriában 2007-ben világbajnok magyar motoros az M4 Sport Sporthíradó című műsorában hétfőn. Hozzáfűzte: Rossi 26 szezont töltött el a szakági vb különböző kategóriáiban - királykategóriás időszaka előtt 1997-ben a 125 kcm-es, 1999-ben a 250 kcm-es géposztályban végzett vb-elsőként -, aktív pályafutása utolsó éveiben pedig tudatosan készült a visszavonulásra, így például csapata van a MotoGP-ben, más kategóriákban, és fiatal versenyzőket támogat.

"Hihetetlen, mennyi mindent tesz a sportért, próbálok ellesni tőle dolgokat, hisz őt kell követni" - méltatta az utolsó futamán, a vasárnapi szezonzáró Valenciai Nagydíjon tizedik Rossit, akivel 2009-ben 12 versenyen indult a MotoGP-ben.

A magyar exversenyző kitért rá: az, hogy 2024-től lesz magyar futam is a sorozatban, a hazai fiataloknak kaput nyit a magas szintű bajnokságokba. A Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) - amelyben Talmácsi mellett ugyancsak igazgatósági tag a túraautós világkupa-sorozat 2019-es győztese, Michelisz Norbert is - célja a tehetséggondozás. Elhangzott: a HUMDA törekvése, hogy tíz éven belül legyen magyar pilóta a Forma-1-ben, a motorsport elitjében bemutatkozó újabb motoroshoz pedig Talmácsi szerint "nagyon közel állunk".

Példaként megemlítette a 16 esztendős tehetséget, Görbe Somát, aki az egyik betétfutam-sorozat állandó résztvevője, és meglátása szerint akár már 2024-ben, hazai közönség előtt a gyorsaságimotoros-vb kisebb kategóriájában szerepelhet. A Supersport-világbajnokságon szereplő Sebestyén Pétert is szóba hozva kiemelte: "nagyon erősek kezdünk lenni az autó-motorsportokban".

Borítókép: Valentino Rossi VR46 Official/Facebook

Videók