Supersport: A forróság és a gumik miatt pont nélkül Tóth Imiék

Remek kezdés után mégsem szerzett pontot a Racing Team Toth két versenyzője a Supersport vb nyitófutamán Ausztráliában. Tóth Imre tizennyolcadikként, Németh Balázs pedig huszonegyedikként zárta az évadnyitót.


Már a múlt hét eleji, Supersport szezon előtti teszteken is sikeresen teljesített az egyetlen teljesen magyar csapat, a Racing Team Toth két versenyzője. Németh Balázs és Tóth Imre kiváló formáját a szabadedzésekre illetve az időmérőkre is átmentette Phillip Island-en, igaz utóbbiba már kissé beleszólt a hőség, bár nem annyira, mint az évadnyitó versenybe, amit a forróság, a pálya aszfaltja, a gumik kopása és a Pirelli álláspontja után a versenyigazgatók kissé megrövidítettek. Így a mezőnynek tizenöt kör alatt kellett eldöntenie a pontok és a helyezések sorsát.

Akár a hőség is közrejátszhatott szombaton abban ahalálos balesetben is, mely még a Supersport futam előtti betétfutamon történt, amin a 17 éves Oscar McIntyre vesztette életét. A tragédiát követően a SuperbikeSuperpole futamot el is törölték a rendezők, a Supersport időmérőjét viszont később, de megrendezték. Ezen Németh Balázs a nyolcadik, míg Tóth Imre a huszadik helyet szerezte meg.

Másnap, vasárnap ismét hőség várt a versenyzőkre, akiket ugyanúgy megviselt a rendkívüli meleg, mint a gumikat. Németh Balázs a rajtot követően a nyolcadik helyről visszaesett a tizedikre, ezután viszont feljött a kilencedikre, amit a futam feléig tartani tudott. Ezt követően azonban kezdet nagyon nehéz dolga lenni, hiszen egyre jobban koptak a gumik, a Honda pedig már alig tapadt az aszfaltra. Így – szem előtt tartva, hogy célba érjen – nem tudta tartani azt az iramot, mint addig, és végül a huszonegyedik helyen fejezte be a futamot. Németh Balázs érthetően csalódott, de bizakodva tekint a jövőbe, szerinte ugyanis a hétvégén bebizonyította, ott a helye az élmezőnyben.

Csapattársa, Tóth Imre a huszadik rajtkockából indult, majd előtte összeakadt három versenyző, és hogy elkerülje a balesetet ki kellett hajtania a sóderágyba, így lemaradt a mezőnytől. Ezután viszont elképesztő iramot diktálva előbb utolérte riválisait majd folyamatosan előzött, amíg a Pirelli abroncsok engedték. A gumik ugyanis elfogytak alatta, így pedig nem tudta tartani a tempót, de végül a tizennyolcadik lett. Mint Tóth Imre a futam után elárulta, mivel a teszteken erős, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a csapat és a versenygépeket is rendkívül jól felkészítették, ezért nem elégedett.

A csapatvezető, idősebb Tóth Imre értékelésében kifejtette, a pálya aszfaltja, a magas hőmérséklet és a Pirelli által Ausztráliába vitt, nem éppen megfelelő abroncsok együttesen gyengítették az esélyeiket. Hozzátette, mégis pozitívan zárta az alakulat a futamot, hiszen mindkét pilóta sérülés nélkül „úszta meg” a versenyt, de sajnos nagy lehetőségtől buktak el az abroncs miatt.

A Racing Team Toth két versenyzője legközelebb Imolában áll majd rajthoz.

Videók