Rázókő: Elmaradt a tűzijáték, lehiggadt a legenda

Folytatódott a hétvégi jerezi futamon Valentino Rossi szenvedése a Ducatival, igaz a kilencszeres bajnok ezúttal kilencedikként zárt. A Doktor legutóbbi kirohanása után, most visszafogottan panaszkodott.


A katari tizedik helye valamint indulatos nyilatkozatai után Valentino Rossi az idei második futamon, a Spanyol Nagydíjon a kilencedik pozícióban zárt vasárnap.

Többen szinte ismét azt várták, hogy a Doktor újra félreteszi diplomáciai érzékét, és elküldi melegebb éghajlatra versenygépe tervezőjét. Ezúttal azonban elmaradt a Rossi-féle tűzijáték és teljesen nyugodtan értékelte az idei második versenyét. A Ducati pilótája kifejtette, hogy kilencedik helye ellenére ez a futam egy jó előjel a következő, Portugál Nagydíjra.

A Doktor mindezt azzal indokolta, hogy Jerezben egy teljesen új beállítással versenyzett, ami számára pozitívan hatott. A Doktor hozzátette, hogy kissé hasonlítottak motorjának beállításai csapattársáéhoz, Nicky Haydenhez, és úgy tűnik számára, hogy ezzel talán könnyebben kezelhető a Ducati. Rossi szerint ettől függetlenül még alaposan meg kell szoknia a versenygépet, mellyel a jerezi futamon néhány kör után egészen jó köridőket tudott teljesíteni. Mindennek köszönhetően a kilencszeres bajnok már optimistább, és véleménye, hogy a következő versenyen akár egy jobb eredményt is begyűjthet majd.

Ehhez azonban még egy-két fejlesztést be kell vetnie a csapatnak, egyebek közt a gyorsuláson kell javítania, de mint Rossi leszögezte, együtt teljes erővel dolgozik az alakulattal, hogy tényleg egy versenyképes motor legyen a GP12.

A szerkesztő véleménye: Igencsak meglepett, hogy miután a szezonnyitót követően kijött Rossi temperamentumos olasz vére, a jerezi futam után higgadtan, hideg fejjel értékelte, valljuk be újabb gyenge szereplését. Így végül elmaradt a nyilatkozat-tűzijáték a Doktor részéről, igaz eredményéről is ugyanez mondható el. A tizedik hely után a kilencedik semmiképp sem számít nagy előrelépésnek, mindenesetre, ha Rossi úgy látja, hogy fejlődik – bár tegyük hozzá egyelőre még nem látványosan – a Ducati, akkor talán ez tényleg kissé megnyugtatja, és továbbra is feltüzeli a kilenc vb-cím után is motivált versenyzőt.

Mindenesetre az, hogy a Ducati, mint a mezőny harmadik teljesen gyári alakulata, szinte kifogyhatatlan pénzforrással, csak a kilenc-tizedik helyért képes küzdeni, némileg tényleg kiábrándító. Bár láttunk már hasonlót nem egyszer a Forma-1-ben is, gondoljunk csak akár a Mercedesre és Michael Schumacher szenvedésére. A német F1-es páros pedig talán harmadik évében idén már egyszer-egyszer kiugró eredményt is produkálhat, sőt már bizonyította is. Talán Rossinak is van még hátra egy szenvedős, fejlesztő éve, de ha elég türelmes, akkor talán jövőre már némileg jobb, egyéniségéhez is jobban passzoló versenygépet tudnak alá tenni a ducatis mérnökök. Persze kérdés, hogy továbbra is olyan türelmes és higgadt lesz Rossi, mint a Spanyol Nagydíj után, vagy felforr újra a vére, mint a szezonnyitó után, és végül lelép, ahogy arról már több pletyka is felmerült. Mindezen felül azért arra is kíváncsi lennék, hogy a sokkal keményebben kezelhető motorokhoz szokott Casey Stoner – függetlenül attól, hogy az ausztrál a jelenlegi favorit – mire lenne képes az idei Ducatival.

 

Videók