Vettel is érzi az előrelépést

Sebastian Vettel továbbra is úgy érzi, jó úton halad a Ferrari, az viszont cseppet sem lepi meg, hogy a Mercedesnek a jelek szerint sikerült megőriznie tavalyi előnyét.


A német versenyző pénteken 143 kört teljesített Ferrarijával azok után, hogy egy nappal korábban csapattársa, Kimi Räikkönen elég problémás napot zárt Barcelonában. A négyszeres bajnok továbbra is elégedett autójával, s a lágy gumin futott köreivel is – annak ellenére, hogy azok jócskán elmaradtak Nico Rosberg 1:23-on belüli napi legjobbjától.

„Egészen elégedett voltam velük. Nico idejéhez nemigen lehet hasonlítani, de az a nap másik szakában született, más beállítással. Összességében egész jól mentem, teljesítettem jó pár erős etapot, nem volt nehéz felmelegíteni a gumikat sem. Még a kemény keverék is jó volt. Amikor ilyen sok kört tudsz futni, ennyire jól érzed magad az autóban, az annak a jele, hogy jó irányban haladsz” – nyilatkozta Vettel a Forma–1 hivatalos oldalának.

Majd a Speedweeknek csapata fejlődéséről is beszélt. „Kétség sem férhet hozzá, hogy előreléptünk. Nem vezettem ugyan a tavalyi Ferrarit, de a méréseink alapján tudjuk, hogy jelentőset előreléptünk. Jó úton járunk, de még korántsem lehetünk elégedettek. Tudjuk, hogy a győzelmekre csak azután gondolhatunk, ha már lehagytuk a Mercedest. Szép lenne, ha két hét múlva Ausztráliában ott lennénk a Mercedes szélárnyékában, de ez nem ilyen egyszerű. A Mercedes van elöl, mögöttük viszont igen szoros a küzdelem. Számomra nem meglepetés, hogy még mindig a Mercedes a legjobb. Elég furcsa is lett volna, ha a tavalyi előnyük csak úgy elfogyott volna.”

„Úgy érzem, jó formában vagyunk, még ha lesz is min dolgoznunk még Melbourne-ig. De biztosíthatok mindenkit, hogy keményen dolgozunk is. A fő célunk, hogy gyorsuljunk – de persze itt mindenkinek ez a célja” – mondta nevetve.

Vettel azt is kiemelte, továbbra is úgy érzi, még kell neki némi idő, mire tökéletesen összeszokik új csapatával – jóllehet a beilleszkedése így is jól halad. „Jól érzem magam, a tesztek is segítettek ebben. Természetesen időre van szükség bizonyos dolgokhoz, hogy beilleszkedjek a csapatba, amely másképpen dolgozik. De minden csapattag igyekszik segíteni nekem ebben, amennyire csak lehetséges.”

Hogy már az első futamtól kezdve sikeres párost alkotnak, azt azonban még nem merné kijelenteni. „Az élen továbbra is a Mercedes áll, és a célunk nem az, hogy elérjük a szintjüket, hanem hogy túl is szárnyaljuk azt. Ez igencsak nagyra törő cél. De jelenleg még túl korán van ahhoz, hogy kijelentéseket tegyünk a jövő alakulásáról. Egyszerűen ehhez még nem láttunk eleget. Jól akarjuk kezdeni a szezont, jelenleg ez a célunk, aztán a többit meglátjuk.”

Többen úgy tartják, a Red Bull-lal nyert bajnoki címek után a Ferrari amolyan vizsga Vettel számára, ahol a német bizonyíthatja, hogy egy gödörben lévő csapattal is képes a csúcsra érni. „Ennek a kérdésnek a megválaszolását inkább meghagyom a külvilágnak” – reagált erre a felvetésre. „Én úgy érzem, a csapatváltás jót tett nekem, és nagyon is élvezem. Elmondhatom, hogy egy álmom vált valóra, de az álom nem túl kézzelfogható dolog. A célom, hogy újra az élen legyek – nemcsak én, a csapat is. Ha ez sikerül, az tökéletes lesz.”

Videók