Olimpia: elfogadták az autósportot olimpiai sportágnak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a kétéves ideiglenes elismerés leteltével elfogadta olimpiai sportként az autósportot.


A Nemzetközi Automobil Szövetség honlapján olvasható közlemény szerint a NOB végrehajtó bizottsága a múlt kedden, Buenos Airesben zárult ülésén hozta meg a döntést, figyelembe véve az Olimpiai Chartában foglalt sportszakmai és szabályozási követelményeket.

A teljes körű elismerés azt jelenti, hogy az FIA szabályai és minden tevékenysége összhangban van az Olimpiai Chartával, ebbe beleértendő a doppingellenes kódexben foglaltak elfogadása és alkalmazása.

Jean Todt, az FIA elnöke 2010-ben, Jacques Rogge akkori NOB-elnökkel történt találkozásakor kezdeményezte, hogy a NOB olimpiai sportként ismerje el az autósportot.

"A NOB döntése, amellyel elismerte az FIA vezető szerepét a világ autósportjának irányításában, az elmúlt években végrehajtott lényeges reformjaink elismerése is egyben" - idézte a közlemény Jean Todtot, aki hozzátette, ez egy nagyon fontos hír annak a 130 nemzeti sportszövetségnek, amelyet az FIA képvisel.

"Ez a döntés még láthatóbbá és még elismertebbé teszi az autósportot a tagországainkban, amelyek mostantól a NOB támogatását is élvezhetik" - szögezte le Todt.

Videók