Michelisz Norbert és Kovács Niki lett a Hungaroring Tanpálya arca

A motorosok és a terepet kedvelők felé nyitó Hungaroring és Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum egymással szorosan együttműködve akar eredményes gazdasági évet zárni 2012-ben.


Michelisz Norbert és Kovács Niki lett a Tanpálya arca. Közös történetük egyik legfontosabb esztendeje lesz 2012 a Hungaroring Sport Zrt. és a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum számára. Amíg a Hungaroring továbbra is a magyar autósport legékesebb ékszere marad megannyi közönségvonzó programjával, versenyével együtt, addig a Tanpálya, illetve az általa üzemeltetett egyéb szolgáltatások, a rövidesen megnyíló Off Road Center és a Motoros Akadémia egyre szélesebb körben biztosít programot a kilátogatóknak, illetve továbbra is a balesetmentes közlekedésért kampány élharcosaként tesz meg mindent valamennyi korosztály biztonságáért az utakon. És ehhez az elhivatottságukhoz megnyerték hazánk legnépszerűbb sportolójának választott Michelisz Norbertet, valamint a legeredményesebb magyar női motorversenyzőt, Kovács Nikit, akik örömmel vállalták, hogy a Tanpálya arcaiként a biztonságos közlekedésért folyó kampány élharcosai lesznek.

A tavasz beköszöntével nemcsak a természet éledt föl téli álmából, hanem a magyar autósport, és ennek legfontosabb hazai ékköve, a Hungaroring. Nemcsak a mogyoródi pálya, hanem a területén megtalálható Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum is készen áll a 2012-es esztendő kihívásaira. Előbbi ismét számos világversenynek ad otthont, míg utóbbi egyrészt folytatja a fiatalokért indított, igen sikeres balesetmegelőzési-programját, másrészt új szolgáltatásokkal próbálja meg kiszolgálni az érdeklődőket.

„A tavalyi évben mind a Hungaroring Sport Zrt., mind pedig a Tanpálya nyereségesen zárt, és minden esélyünk megvan arra, hogy a munkánkat összehangolva, idén még tovább növeljük a bevételeinket, megfelelve ezzel a tulajdonosok elvárásainak. Ez a törekvésünk látszik a 2012-es üzleti tervünkben, és örömmel mondhatom, hogy már most rengeteg foglalásunk van a pályára, illetve a hozzá tartozó rövidesen beinduló egyéb szolgáltatásainkra. Az is nagy örömünkre szolgál, hogy 2012-ben eddig még nem látott számban lesz a mogyoródi pályán világbajnoki vetélkedés, hiszen négy vb-futamot is megrendezhetünk. Május 5-6-án a WTCC világbajnoki futamára kerül sor, remélhetőleg Michelisz Norbival a főszerepben, június 9-10-én az oldalkocsis motorkerékpárosok világbajnoki csatájára is sor kerül, július utolsó vasárnapján, 29-én lesz a 27. Formula 1 ENI Magyar Nagydíj, míg szeptemberben a Forma 2-es sorozat vb-futamára kerül sor. És akkor még nem szóltunk a szeptember 15-16-án megrendezendő World Series by Renault sorozatról, vagy például a szeptember 1-2-án itt zajló gyorsasági motoros Alpok-Adria bajnokság versenyéről. A nem versenyjellegű programjaink is folytatódnak, hisz az elmúlt évekhez hasonlóan havonta egyszer Autós és Motoros Nyílt Napot rendezünk, nem maradhatnak el az oly népszerű élményautóztatások sem. Örömmel jelenthetem be, hogy a Magyar Villamos Művekkel történt megegyezés alapján immár tettekkel is teszünk a zöld programért, és rövidesen átadunk a Hungaroringen egy elektromos töltőállomást. Szintén jól haladunk a zajvédelmi programunkkal, melynek keretein belül a környező települések vezetőivel együttműködve mérjük rendezvényeink hallható zajok erejét, és az előírt szintnél magasabb zajt produkáló autók és motorok tulajdonosaival közös megoldást találunk a környéken élők nyugodt életkörülményeinek megvédése érdekében”– fogalmazott Gyulay Zsolt elnök-vezérigazgató.

A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum ebben az esztendőben 14 éves története során talán a legfontosabb szerepéhez jut az idén. Egyrészt a Tanpálya dolgozói szeretnék a Balesetmegelőzési programban betöltött szerepüket tovább erősíteni, másrészt kínálatuk immár kibővül az Off Road Center és a Motoros Akadémia szolgáltatásaival.

„A Tanpálya már eddig is rengeteget tett a közutakon való balesetmentes közlekedés érdekében, és ez a törekvése természetesen 2012-ben sem változik. Ebben az évben is az a legfőbb célunk, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a biztonságos közlekedés fontosságára. Még mindig rengeteg a baleset az utakon, melyekben valamennyi korosztály veszélyeztetett, ezért úgy döntöttünk, hogy idén is mindenképpen szeretnénk a Balesetmegelőzési programban betöltött szerepünket tovább erősíteni, így folytatjuk az úgynevezett „Életút program”-ot, amely a gyermekektől az idős korosztályig mindenkinek szól. A gyermekek mindig is fontosak voltak számunkra, és a közlekedési parkunkban tartott gyakorlati oktatáson kívül ebben az évben már nyári táborokat is szeretnénk részükre szervezni, melynek fő irányvonala természetesen a biztonságos közlekedésre nevelés lesz. Tanpályánkon, biztonságos körülmények között, valós vészhelyzeteket produkálva tudjuk felkészíteni a gépjárművezetőket a sokszor az életszerűséget mellőző szimulátoros képzésekkel szemben. A balesetmegelőző programjainkon kívül ettől az évtől kezdve számos újdonsággal szeretnénk a biztonságos közlekedésre felhívni az emberek figyelmét. Hiszünk abban, hogy közösen, a rendőrséggel összefogva komoly eredményeket érhetünk el a közúti közlekedés biztonságosabbá tételében. A tanpálya és munkatársai immár olyan technikai háttérrel és szaktudással rendelkeznek, amit feltétlenül ki kellene aknázni ennek érdekében. Éppen ezért a következő időszakban nyitunk az off-road világa és a motoros vezetéstechnika felé. A Hungaroring által is biztosított háttérrel biztos vagyok abban, hogy jól képzett és megfelelő szakembereink segítségével ugyanolyan profi módon bonyolítjuk majd le a vélhetően népszerű kurzusainkat, ahogy ezt tettük az elmúlt években az autós vezetéstechnika területén. Ugyanakkor nemcsak az oktatásban játszott szerepünk lényeges, mert szórakozást és élményt is szeretnénk nyújtani a hozzánk látogatóknak, hiszen az a célunk, hogy turisztikai célponttá váljunk. Éppen ezért jelent sokat számunkra a Magyar Turizmus Zrt.-vel kötött megállapodásunk, valamint a régióban található idegenforgalmi központok, mint például Gödöllő városa vagy a Lázár Lovaspark, akikkel együttműködve számos érdekes, akár egy egész napos programot kínálunk az érdeklődőknek” – jelentette ki Gazsi Júlia, a Tanpálya Vezetéstechnikai Centrum Kft ügyvezetője, aki egyben a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum vezetése nemcsak azokra gondol, akik kilátogatnak a Hungaroringre, hanem minél szélesebb körben szeretné megnyerni az embereket a biztonságos közlekedésért kampányához. Egyrészt minél több felsőfokú intézménnyel veszik fel a kapcsolatot, hogy azok rendezvényeibe bekapcsolódva a lehető legtöbb fiatalhoz eljuttassák felvilágosító programjaikat, másrészt olyan ismert sportolókat nyernek meg a Tanpálya arcának, akiknek véleményére, tanácsaira odafigyel valamennyi korosztály.

„Azt vallom, hogy a jó vezetéstechnika elsajátítása hosszú évek fáradságos munkájának eredménye. Elengedhetetlennek tartom azt, hogy aki az utakon közlekedik, időközönként ellátogasson a Hungaroringen található vezetéstechnikai tanpályára, és ott tesztelje, fejlessze tudását. Ma is őszintén remélem, hogy a kampány célcsoportja, a felnövekvő generáció nemcsak egy jó kalandként vett és vesz rész az eseménysorozat egy-egy állomásán, hanem azért, mert valóban a biztonságos közlekedés elsajátítása a céljuk” – állította Herczig Norbert, hazánk 2009-es abszolút rallye bajnoka, aki tavaly a Tanpálya arcaként járult hozzá tudásával és tapasztalataival a fiatalok közlekedési moráljának javításához, a felelősségteljes és balesetmentes közlekedés eléréséhez.

Herczig Norbert örömmel adta át a képzeletbeli stafétabotot a tavalyi évben a legnépszerűbb sportolónak választott Michelisz Norbertnek és a legeredményesebb magyar női motorversenyzőnek, Kovács Nikinek, és bízik abban, hogy ez a két tehetséges sportoló ugyanolyan lelkesedéssel és a megfontoltsággal adja majd tovább tudását a kampányban érintett korosztályoknak, mint ahogyan azt 2011-ben ő tette.

„A biztonságos közlekedésre való felhívást mindig is fontos feladatomnak tartottam, és ezt egészen kicsi koromtól a családomban is megtapasztaltam. Édesanyám révén pici korom óta azt hallom, hogy megfelelő védőfelszerelés – sisak, zárt ruha, kesztyű, gerincvédő – nélkül sosem ülünk motorra, mert elég egy pillanatnyi kihagyás, akár egy másik fél részéről, és máris ott a baj” – ecsetelte Kovács Niki.
Motorversenyzőként természetesen a hétköznapokon sem tud kibújni a bőréből, így a közúti közlekedésben is az autós-motoros viszonyt figyeli leginkább. Meglátása szerint az utóbbi pár évben sokat változott a helyzet, de még bőven van hova fejlődnie mindkét félnek a közúti forgalomban.

„A biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen, hogy uralni tudjuk járművünket. Ezért is fontos egy olyan vezetéstechnikai centrum, mint a Hungaroringen található, amely rövidesen immár kiegészül a motorosoknak épített tanpályából is, ahol ők is életszerű viszonyok között gyakorolhatnak el szituációkat, ezzel is fejlesztve tudásukat” – vallott Niki.

Michelisz Norbert szerint egy, a közúton elkövetett hiba akár az utolsó is lehet az ember életében, így nagy örömmel vállalta el a felkérést, hogy a tanpálya arcaként kampányoljon a biztonságos vezetésért, aminek a kérdésköre kiemelt témaként kell, hogy szerepeljen, főleg a fiatal és kezdő vezetők körében.

„A jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgák manapság ugyan felkészítik a kezdőket a forgalomban várható helyzetekre, de a legritkább esetben kapnak a kezdő sofőrök gyakorlati jellegű ízelítőt a vészhelyzetekben tanúsítandó helyes viselkedésről. A tanpályán kockázatmentesen gyakorolható a helyes viselkedés ezekben a helyzetekben nem csak kezdő sofőröknek, hanem olyanoknak is, akik gyakorlottabbak, de szeretnék megtudni, hogy valójában mennyire felkészültek arra, ha valami váratlan történik velük az utakon” – ismertette a WTCC világbajnokság magyar klasszisa.

Motoros Akadémia - „Motorozz úgy, hogy teljes biztonsággal uralod a motorod!”

A Hungaroring Versenypályán működő meghatározó képzési lehetőségek egyike a közúti motorosok biztonságos közlekedését elősegítő Hungaroring Motoros Akadémia. Az elmúlt években több tanfolyam fogta össze a létesítménybe érkező vendégek ilyen irányú képzését, amelyek évről évre mindig változásokkal teli tematikákkal fejlesztették a hallgatók motoros vezetői képességeit.

A tapasztalatok és ismeretanyagok, valamint a Versenypálya világhírű adottságát kihasználva 2012-ben a Hungaroring Sport Zrt útjára indította saját Motoros Akadémiáját. Egyedileg kidolgozott oktatási tematikája mellett a pályacsík és a képzésekre kialakított speciális „motoros tanpálya” segíti a biztonságos közlekedést előtérbe helyező közúti motorosok tanulni vágyását.

„A közúti közlekedés biztonságosabbá tétele mellett az iskola hivatott a hétköznapi motorosok számára megteremteni azt a lehetőséget, hogy hozzáértő instruktorok segítségével elsajátítsák a versenypályacsík adottságait. Ezen egyedi és speciális lehetőség nagy szerepet játszik abban, hogy biztonságos körülmények között készüljenek fel a hallgatók a Motoros Nyílt Napok adta lehetőségekre” – közölte Péterváry Mátyás, a Motoros Akadémia vezető instruktora, aki hozzátette: a Hungaroring Sport Zrt. szeretné, ha Magyarország Motorizációs Központjában minél több motoros találná meg azt a lehetőséget, amely elősegíti a mindennapok biztonságos közlekedését.

Off Road Center

A Hungaroring egyik legújabb szolgáltatását, az újonnan megnyíló Off Road Center a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum üzemelteti, ahol a 4x4 terepjárós vezetéstechnikai tréningek mellett céges és csapatépítő programok széles választékával találkozik majd minden érdeklődő.

„A vezetéstechnikai tréningeken több évtizedes tapasztalattal rendelkező instruktoraink oktatnak a majd harminchektáros erdőben kialakított off road vezetéstechnikai pályán, valamint a több mint húsz kilométeres erdei úthálózaton. Itt mindenki megtapasztalhatja, mit tud 4x4-es meghajtású autója” – fogalmazott Katona Csaba szakértő, az Off Road Center vezetője.

Videók