Gigászok és varázslók csatája New Yorkban

Leírás és helyszíni beszámoló a Nadal-Medvegyevről.


Könnyű kalandnak indult, elképesztő csata, klasszikus Grand Slam-döntő lett belőle. Rafael Nadal az amerikai nyílt teniszbajnokság fináléjában 4 óra 50 perc alatt 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4-re legyőzte Danyiil Medvegyevet és pályafutása 19. Grand Slam-serlegét nyerte. A kupát Rod Lavertől vette át, az ausztrál legenda 50 éve diadalmaskodott a US Openen – akkor 16 ezer dollárt kapott a bajnok, most 3,85 milliót.
Száz emberből 99 biztosan Rafael Nadalra fogadott volna a US Open-döntő előtt és a többség még abban sem bízott, hogy a pályafutása első Grand Slam-fináléját játszó Danyiil Medvegyev érdekessé, izgalmassá tudja tenni a döntőt. Vitán felül állt, hogy a 23 éves moszkvai, a nyári keménypályás szezon alapján teljesen megérdemelten jutott el a döntőig. Ettől függetlenül gyakorlatilag minden a 2. kiemelt mallorcai mellett szólt és nem csak azért, mert az egyetlen korábbi találkozójukat, négy hete Montrealban a spanyol 6:3, 6:0-ra hozta.
A vasárnapi mérkőzésüket, a játékot nem az atomtenisz jellemezte. Mindketten játszották a teniszt, hosszú labdamenetekben dőltek el a pontok, a finesz, a finomság, a precizitás, a variábilitás dominált. Élvezetes taktikai csata folyt a pályán, Nadal és Medvegyev is rendre képes volt extra megoldásra. Ezzel együtt nem sokon múlott, hogy tizenkettő egy tucat döntőt lásson a publikum. Rafael Nadal ugyan a 3. gémben elbukta a szerváját, de egyből visszabrékelt és a következő 2 órában lényegében kontrollálta a meccset: 7:5, 6:3, 3:2-re vezetett és adogatott.
Erre mondta a párbaj után mosolyogva Medvegyev, hogy már arra készült, mit fog mondani az eredményhirdetéskor. Igaz, hozzátette, hogy azt ismételgette magának, hogy harcolj minden pontért, ami aztán bejött. Előbb egyenlített, majd 5:5-nél a new york-i szurkolók elkezdték skandálni a nevét és ettől áldott állapotba került. Minden labda visszajött róla, minden kérdésre talált választ és lőtte a nyerő ütéseket: megnyerte a szettet és mintha egy új mérkőzés kezdődött volna. Amikor a 4. játszmában megint akkor brékelte Nadalt – szinte a semmiből, 40:15-ről –, amikor a spanyolnak nem maradt esélye a javításra, tombolt az aréna.

(Photo by TPN/Getty Images)

Az ókori Rómában lehetett ilyen hangulat a gladiátorok csatája alatt. A new york-i néző olyan, ha megvette a drága jegyet, akkor show-t, drámát, talán még egy kis vért is akar látni. Ez a tömeg, energetizál, felemel, a holtat is feltámasztja, de, ha valami nem tetszik, akkor fütyül, tüntet, megbüntet. Medvegyev mindkettőt megtapasztalhatta az elmúlt két hétben, de happy end lett a történet vége. Az Egyesült Államokban egy orosz nevét skandálta a publikum.
Megkezdődött a döntő felvonás és az elején Nadalnak rezgett a léc: 15:40-ről hozta az első adogatását, ráadásul Medvegyevnek még egy fogadóelőnye volt. Az ötödik játékban az orosz 40:0-ről bukta el a szerváját és ez érezhetően megzavarta, gyorsan 5:2 lett a spanyolnak, duplabrékkel. A drámának még nem értünk a végére, mert Nadal nem tudta adogatóként befejezni a párbajt – nem jöttek az első szervák. Fogadóként majdnem sikerült neki, de 2 meccslabdát is hárított Medvegyev, akinek volt labdája az 5:5-höz. Az újabb fordulat azonban elmaradt, mert Nadal egy nyerő szervával lezárta az ütközetet, elterült a betonon.
„A mérkőzés utolsó három órája nagyon intenzív volt. Mentálisan és fizikálisan is kemény. Aztán a videó, amivel felidézték a 19 Grand Slam-győzelmemet az eredményhirdetés előtt, meg a közönség, amelyik mindig elképesztő okozta azt, hogy elérzékenyültem. Felejthetetlen, szuper különleges pillanat volt. Danyiil is kellett ehhez, azzal, ahogy végig küzdött, játszott, igazi bajnokként viselkedett. Általában tudom kontrollálni az érzelmeimet, de ezúttal az előbb felsorolt tények miatt nem sikerült teljesen – magyarázta az interjúszobában Rafael Nadal este 11 óra előtt néhány perccel, majd újra Medvegyevet dicsérte. – Biztos vagyok benne, hogy Grand Slameket fog nyerni. Olyan időket élünk, amikor nehéz megjósolni, kivel, mi fog történni, de nagyon fényes jövő előtt áll”- mondta a spanyol, aki újra megerősítette, nem az a célja, hogy versenyezzen Roger Federerrel és Novak Djokoviccsal, melyikük nyer több Grand Slamet. Az év végi világelsőség sem a legfontosabb neki – azért persze örülni fog, ha sikerül neki. Az elsőszámú célja, hogy minél tovább teniszezzen úgy, hogy versenyben van a legnagyobb trófeákért. Nem tervez 3-4 évre előre, inkább arra készíti fel magát, hogy mindig elfogadja, amit az élet hoz. Szerinte csak mentálisan jelentett neki előnyt, hogy ő már tucatnyi ötjátszmás csatának volt a részese, mert fizikálisan az a meghatározó egy ilyen maratoni meccsen, hogy az ellenfele 23 éves, amíg ő már 33.

„Ez egy elképesztő történet. Az egész nyár az, minden pillanatára emlékezni fogok még 70 éves koromban is. Az eredmény miatt csalódott leszek, de annak örülni fogok, ahogyan játszottam. A nyári eredményeim után nem volt bennem semmi félelem a döntő előtt, inkább Rafának volt veszítenivalója. Mindent kiadtam magamból, amit tudtam, büszke vagyok –kezdte az interjúszobában Danyiil Medvegyev. – Majd három szetten át azon gondolkodtam, mit kellene csinálnom. Aztán találtam valamit. Nem tudom, pontosan mit, de kiegyenlített lett a meccs. Amikor visszabrékeltem a harmadik szettben, éreztem, hogy ott kell hagynom a szívemet a pályán, mert a közönség nem akarja, hogy vége legyen. Persze elsősorban magamért küzdöttem, de értük is, hogy több teniszt kapjanak. Ezt érzékelték és értékelték. Nagyon kritikus vagyok magammal, a feleségem gyakran mondja, hogy legyek elégedettebb önmagammal. Például ma este nem örülök, mert kikaptam, de jár az elismerés nekem az elmúlt két hétért. A verseny előtt egy 4. forduló volt a legjobb eredményem Grand Slamen. Fizikális problémákkal küzdöttem és nem ment mindig úgy a tenisz, ahogy szerettem volna, de eljutottam a döntőig és óriási csatát játszottam a sportágunk egyik legnagyobb alakjával. Remélem, hogy ezen idő alatt érettebb is lettem, de megyek tovább előre, még jobbnak kell lennem.

(Photo by Lev Radin/Anadolu Agency via Getty Images)

 

Videók