A magyar pilóta nyerte a sztárok különversenyét

Dohában tartja év végi díjátadó gáláját a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). A kétnapos eseményen a Truck Racing Európa-bajnokság győzteseként Kiss Norbert is jelen van– s egy különleges versenyen újabb sikert aratott!


Idén újított az FIA, s a kötelékébe tartozó sorozatok szokásos év végi díjátadó ünnepségét kétnaposra bővítette. Az eseménynek ezúttal Doha ad otthont, ahol csütörtök este egy különleges megmérettetés vezette fel a pénteki díjátadó ceremóniát. A különböző kategóriák díjazottjai egy több körből álló, gokartküzdelemmel egybekötött versenyben mérték össze tudásukat, melynek győztese hazánk képviselője, a kamion Európa-bajnok Kiss Norbert lett!

A ’Prize-Giving Challenge’ nevű rendezvény négy fordulóból állt, s a különböző kategóriák versenyzői az FIA egy-egy tisztviselőjével alkottak közös csapatot – Norbi az osztrák szövetség első emberével, Dr. Harald Hertz-cel.

„Ez hihetetlen! Őszintén szólva kissé meglepődtem, mert alapvetően nem vagyok túl jó gokartban, de a többi feladatot igazán jól teljesítettük, szóval nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta Kiss győzelmüket követően.

A párosoknak első feladatként egy három kérdésből álló kvízjátékban kellett részt venniük, melyen Norbiék két jó választ adtak. „Ezután következett a páros gokartozás, amikor az egyikünk kormányzott, a másikunk pedig a pedálokat kezelte” – mesélte Norbi. „Én kormányoztam, mert már ismertem a pályát, és heves kézmozdulatokkal biztattam Hertz urat, hogy nyomja a gázt – ez is jól sikerült. Az összetett vezető helyét a harmadik feladattal sikerült megszerezni, amikor is a gokart hátuljával, keresztben csúszva kellett egy labdát kapura lőni. Itt nekem sikerült egyedül az egész mezőnyből mind az ötször betalálni – ennek azért nagyon örültem.”

Ezt követően aztán jött a mindent eldöntő negyedik próba, a gokartverseny, amelynek már az időmérő edzésén kiderült, hogy Norbiék párosát senki sem érheti utol a pontszámok tekintetében. A résztvevők a kvalifikáció eredményei alapján három futamba sorolták. Ezen Norbiéknak már nem ment olyan jól. A legjobbakat tömörítő harmadik versenyt végül a nagy csatában az F3-as Európa-bajnok, Esteban Ocon nyerte, megelőzve a Red Bull háromszoros futamgyőztesét, Daniel Ricciardót, valamint a WTCC-sorozat idei bajnokát, José María Lópezt.

Az összetett küzdelem szempontjából ez ugyanakkor már nem számított: Kissék a ralikrossz Európa-bajnok Daniel Lundh-ékat, valamint Tom Kristensenéket utasították maguk mögé. „Nagyon jó hangulatú verseny volt. Megtiszteltetés volt itt lenni” – nyilatkozta Kiss az eseményről.

Az FIA évzáró programja ezzel ugyanakkor még korántsem ért véget. Pénteken sor kerül majd egy versenyzői sajtótájékoztatóra, melyen a szurkolók – az FIA közösségi oldalán előre elküldött kérdéseiből – is szemezgetnek majd, míg az esemény zárásaként átadják az egyes kategóriák nyerteseinek járó díjakat, valamint a további különdíjakat. A Forma–1-ből a második világbajnoki címét szerző Lewis Hamilton mellett az ezüstérmes Nico Rosberg, valamint a harmadik Daniel Ricciardo részesül elismerésben.

Videók