"Vettel nem valószínű, hogy 35 éves kora fölött versenyezni fog"

Helmut Marko szerint Sebastian Vettel és Adrian Newey hasonló helyzetbe kerültek az elmúlt évek sikerei után, ezért döntöttek úgy, változásra van szükségük. A Red Bull tanácsadója megérti versenyzője döntését.


Sebastian Vettelt 12 éves kora óta pártfogolta a Red Bull, Helmut Marko pedig amolyan mentorként meghatározó szerepet játszott abban, hogy a németre ma már a Forma–1 négyszeres világbajnokaként tekintünk. Vettel ferraris szerződésének csütörtöki bejelentése után elárulta, már gyerekkorában arról álmodozott, hogy a Ferrari versenyzője legyen – így bármennyire is szoros szálak fűzik a Red Bullhoz, ezen lehetőségre nem mondhatott nemet.

Marko teljes mértékben megérti Vettel indokait. Különösen úgy, hogy versenyzői karrierje során neki is voltak kapcsolatai a Ferrarival. Amikor az 1972-es Francia Nagydíjon súlyos balesetet szenvedett, melynek következtében fél szeme világát elvesztette, már a Ferrari jövőbeni alkalmazottjának számított (Niki Lauda előtt őt szemelték ki az olaszok). Később pedig más kategóriában versenyezhetett is az olaszokkal.

"Én teljesen megértem a Ferrari mítoszát. Volt olyan szerencsém, hogy beszélhettem Enzo Ferrarival, és kaptam tőle egy autót a sportautó-világbajnokságban. Igazán felvillanyozott, amikor beléptél a sötétített irodájába, és láttad őt személyesen. Noha a nagy ember már nincs ott, a mítosz még mindig jelen van” – nyilatkozta Marko a Motorsport-Totalnak.

Nem Vettel lesz azonban az egyetlen távozó a Red Bull sikercsapatából. Amellett, hogy több kulcsszerepben tevékenykedő szakember (pl. Peter Prodromou) már elhagyta a csapatot, jövőre a főtervező Adrian Newey is háttérbe vonul, amolyan tanácsadói szerepkörbe. Marko szerint nem véletlen ez a párhuzam Vettel és Newey között. "Adrian és Sebastian helyzete hasonló. Neweynak nem volt elég motivációja, mivel az aerodinamikai lehetőségeket rendkívül lekorlátozták, így nem lehet már olyan kreatívnak lenni. Sebastiannál pedig az volt a gond, hogy már nem volt előtte igazi kihívás. Emellett pedig hihetetlen pechsorozata volt. Ilyenkor az ő szintjükön inkább azt mondja az ember, hogy új motivációt akar találni.”

A Red Bull tanácsadója egyébként elárulta, nem hiszi, hogy Vettel 35 éves kora után is a Forma–1-ben fog még versenyezni. "Ez a megérzésem. A mostani váltáshoz minden körülmény passzolt. És élt is a lehetőséggel” – mondta.

És közben már a Red Bull Vettel utáni időszakára tekint. "Szerintem Ricciardo elég meggyőzően bizonyította, hogy több mint méltó örököse Mark Webbernek. Kvjat pedig a Toro Rossónál minden egyes edzésen megmutatja, milyen tempóra is képes. Emellett a Toro Rossónál jövőre ott lesz nekünk Verstappen, és akárki is lesz a másik versenyzőnk, két tehetséges emberünk lesz ott is. Ez a legjobb bizonyítéka annak, hogy működik az utánpótlás programunk.”

Christian Horner, az osztrákok csapatfőnöke úgy véli, érzelmes lesz az abu-dzabi utolsó futamuk. "Szomorú pillanat lesz, amikor Sebastian vasárnap elmegy, és ezzel befejezi Red Bull-os pályafutását. Sok szerencsét kívánunk neki, és továbbra is a jó barátunk marad. Januártól azonban nem csupán egy ellenfél lesz számunkra, hiszen sok szép közös emlékünk van” – fogalmazott a brit.

Hogy barátként válnak el, Marko is kiemelte, ám egyúttal figyelmeztetett: Vettel legyőzése a jövőben múltjuk miatt csak még nagyobb megelégedéssel fogja őket eltölteni. "Sebastian rendkívüli eredményeket ért el velünk, és a sportszerűen, barátokként válunk el. Semmiféle rosszérzés nincs bennünk. Ez egy olyan lépés, melyet mindkét fél tiszteletben tart. Viszont biztosan nem fogunk integetni Sebastiannak, ha jövőre a közelünkben lesz. Épp ellenkezőleg: motiválni fog minket, hogy legyőzzük őt” – tekintett előre az osztrák.

Videók