Vettel nem irigykedik: nehéz napjai lesznek Verstappennek

Noha eddigi pályafutása során nagyszerű eredményeket ért el, a Forma-1-ben időt kell adni a pénteki szabadedzésen debütáló Max Verstappennek - jelentette ki a Red Bull Racing négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel. A német klasszis nem bánja, hogy holnap elveszít egy rekordot.


A 17 éves holland versenyző a Japán Nagydíj első szabadedzésén mutatkozhat be a Forma-1 mezőnyének és válhat minden idők legfiatalabb királykategóriás pilótájává. Ezt a rekordot jelenleg Sebastian Vettel tartja, aki 2006-ban vehetett részt először egy királykategóriás megmérettetés szabadedzésén (a Török Nagydíjon), mégpedig a BMW gyári csapatának tesztversenyzőjeként - ő akkor 19 éves volt. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalos sajtótájékoztatóján résztvevő német világbajnokot természetesen a rekordját megdöntő ifjú tehetségről is kérdezték.

"A legnagyobb különbség az, hogy amikor én debütáltam, magam vezethettem az autóm a szállodától a versenypályáig. Nekem volt jogosítványom!" - kezdi viccesen a jelenlegi címvédő, majd komolyabbra fordítja a szót. "A Forma-1 azonban sokat változott, különösen az idei évadban, és nem titok, hogy az autók lassabbá váltak és másként kell vezetni őket. Valamivel technikásabb az irányításuk, bizonyos tekintetben viszont könnyebb az egész, igaz ez például a gyors kanyarokra is, melyekből ezen a pályán rengeteg van" - magyarázza Vettel.

"Amikor 19 éves voltam, és először vehettem részt egy Forma-1-es versenyhétvégén, természetesen felkészültnek éreztem magam. Egészen egyszerűen nem fogsz nemet mondani annak, aki Forma-1-es tesztehetőséget biztosít számodra. Ahhoz azonban, hogy mindenhez hozzászokj, időre van szükséged, és ez nemcsak az autóra igaz, hanem magára a munkára is, amit a csapattal végzel, ebben a tekintetben pedig a Forma-1 az összes többi versenyszériától különbözik" - folytatja a négyszeres világbajnok, aki sokakhoz hasonlóan figyelemreméltónak tartja Verstappen eddigi eredményeit.

"Még csak egy fél, avagy háromnegyed évet teljesített a Forma-3-ban, viszont rendkívül eredményes volt a gokartban, szóval komoly lehetőségek rejlenek benne, másrészről azonban időt kell adni neki, mégpedig annyit, amennyire az alkalmazkodáshoz szüksége van" - mondja, majd kitér a már említett rekordra és annak elvesztésére is. "A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket! Nyilvánvaló, hogy ő most fiatalabban kezd, mint bárki más. Egy nap valaki úgyis megdönti ezeket a rekordokat, majd később jön egy másik pilóta, aki az ő eredményeit is túlszárnyalja. Ez teljesen normális!"

Videók