Vettel Bianchi súlyos balesete kapcsán: "Tanulnunk kell ebből"

Sebastian Vettel szerint hiba volt az eredeti időpontban rajtoltatni a Japán Nagydíjat. A német kiemelte, mindenképpen tanulniuk kell Jules Bianchi mai balesetéből.
A szuzukai futam 46. körében kicsúszó Marussia-versenyzőért aggódik a mezőny. Jules Bianchi a 7-es kanyarban csúszott ki az erősödő esőben, és az éppen Adrian Sutil autóját menteni igyekvő traktornak csapódott. A franciát jelenleg egy, a pályától 15 kilométerre lévő kórházban ápolják, a baleset után eszméletét veszítette - olvasható a telesport.hu-n.

Sebastian Vettel aggódva várja a híreket. „Nehéz verseny volt, de nem hiszem, hogy jelenleg érdemes lenne erről beszélnünk. Nehéz volt azután, hogy az eső erősödött, miközben mi elhasznált gumikon voltunk. És amit eddig tudunk, abból kiderül, hogy az időzítés is a legrosszabb volt. Szerencsétlen helyen veszítette el az irányítást az autója felett, ez vezetett a balesethez. Együtt érzünk most vele, mi versenyzők pontosan tudjuk, mennyire nehéz volt ma a pályán. Várjuk a jó híreket. Nagyon aggódunk Jules miatt” – nyilatkozta a címvédő a Sky Sportsnak.

„A pálya ezen szakasza az egyik legnehezebb. Még kanyarodsz, de már közben gyorsulsz is, és ilyen körülmények között, ennyi vízzel a pályán az autó nagyon idegessé válik. Ilyenkor nagyon könnyű hibát elkövetni.”

Vettelnek feltették a kérdést, szerinte nem hibáztak-e a szervezők, amikor úgy döntöttek, hogy az eredeti terveknek megfelelően, helyi idő szerint 15 órakor rajtoltatják a mezőnyt. „Nos, a rajt időpontjának megváltoztatásával kapcsolatban már 1976-ban is hibáztak – ma is” – utalt a Niki Lauda súlyos balesetével végződő esős nürburgringi versenyre, melynek törlését szintén fontolgatták akkoriban. „A tévés közvetítés, a média miatt nagy a nyomás, és ez nem teszi számunkra lehetővé a változtatást. De a körülményeket figyelembe véve a versenyirányítás megtette, amit tudott.”

„Az efféle baleseteket nem lehet előre látni. Megtörtént, tanulnunk kell ebből, és el kell kerülnünk, hogy hasonló újra megtörténhessen. Mostantól minden csak másodlagos, mindannyian Jules-lel vagyunk” – zárta gondolatát Vettel.

Videók