Verstappen agresszivitása miatt áll a bál a Formula 1-ben

Nem tekinti személyes ügynek Kimi Räikkönen a Max Verstappen manőverei kapcsán kialakult vitát, de nehezményezi, hogy a holland csak azért szorította le őt a pályáról, hogy revánsot vegyen az első kanyaros balesetért.


Még a monzai csütörtöki sajtótájékoztatónak is Max Verstappen volt az egyik főszereplője – holott a hollandot ezúttal meg sem hívta az FIA. Ott ült viszont az első sor két szélén Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen, akiknek egy hete a leginkább meggyűlt a bajuk a Red Bull versenyzőjével, és akik már a futam első kanyarjában balesetbe keveredtek vele.

Verstappent a Räikkönen ellen bemutatott kiszorítós első, valamint blokkolós második védekező manővere kapcsán bírálták leginkább az elmúlt napokban – a finn versenyző szerint azonban itt nem a holland megmozdulásai, sokkal inkább büntetlensége jelentette a legfőbb problémát. „Szerintem elég egyértelmű, mik a szabályok. Időnként úgy érezzük, nem teljesen korrekt, ami a pályán történik. De a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem mindig ugyanolyan a bíráskodás. A versenyzők már beszéltek erről, és sokat változik a helyzet. Ezen lenne mit javítani” – nyilatkozta 2007 bajnoka.

„Személy szerint semmi gondom Maxszal. Jó munkát végez, gyors, szóval ez nem személyes. Érzésem szerint egyszerűen vannak nem korrekt történések. Legalábbis ha teljes sebességnél fékezned, lassítanod kell, az szerintem nem az. De az ilyen dolgokról a végtelenségig el lehet vitázni.”

Sebastian Vettel múlt hétvégén azt ígérte, beszélni fog forrófejű kollégájával, mert elsősorban a párbeszédben, nem pedig a büntetés eszközében hisz. „Még nem beszéltem vele egyelőre. Korábban beszéltünk a fékezés idején történő irányváltásokról, és ez Spában ismét előjött. Azt beszéltük, hogy az élen haladótól ez a legrosszabb, amit tehet, mert ő ugyan tud reagálni, a hátsó már nem, és ez balesettel érhet véget. Erről beszéltünk, és szerintem ő meg is értette, miről van szó. Most újra beszélni fogunk. Már mondtam, hogy nem vagyok híve annak, hogy folyton a bírákhoz rohanjunk panaszkodni, inkább szeretem ezt szemtől szemben megbeszélni. Ez eddig még sajnos nem történt meg, de biztosan meg fog.”

A két ferrarist arról is kérdezték, mit szólnak hozzá, hogy Verstappen kiosztotta őket, s kijelentette, mindketten szégyellhetik magukat a rajt utáni baleset miatt, amelybe ennyi rutinnal a hátuk mögött is belesodorták őt. Vettel: „Nem hinném, hogy bármi miatt is szégyellnünk kéne magunkat” – reagált Vettel. „Másfelől ez a tisztelet kérdése. Mindannyian versenyezni vagyunk itt, közös a szenvedélyünk. Nem kell jól kijönnünk egymással, de tisztelnünk mindig kell a másikat.”

Räikkönen rámutatott: elfogadhatatlannak tartja, hogy Verstappen a rajtnál történtek miatt, mondhatni „bosszúvágytól” fűtve, tudatosan lépte át a határokat – miként azt ő maga elismerte a futam után. „Mindenki azt mondja, amit érez. Mint korábban mondtam, semmi bajom vele, de úgy érzem, bizonyos dolgok nincsenek rendben. Ha viszont valaki azért csinál ilyesmit, hogy visszafizessen valamit az első kanyarban történtek után, az nem hinném, hogy helyes lenne. Nem jó szándékosan így eljárni. Ez rossz út. Mindenki hibázik, ezt el kell fogadni, de őrültségeket csinálni, hogy visszafizesd ezt, ettől még hiba” – jelentette ki a finn.

A két bajnok a meg nem erősített hírek szerint az FIA versenyigazgatójával, Charlie Whitinggal is egyeztetni fog Verstappen megmozdulásairól – még a péntek esti versenyzői eligazítás előtt, melynek várhatóan szintén a fő témája lesz a holland agressziója.

Videók