Valentino Rossi: A Mercedesnek nehéz lenne nemet mondani

Kevésen múlott, hogy nagyjából egy évtizeddel ezelőtt Valentino Rossi nem szerződött a Ferrari Forma–1-es csapatához, a váltás ugyanis „nagyon-nagyon” közeli volt – árulta el a MotoGP olasz klasszisának édesapja, Graziano Rossi.


Noha Rossi a kétkerekűek világában vált élő legendává, első szerelme az autóversenyzés volt, gyermekkorában ugyanis a gokartozással (is) próbálkozott. Szenvedélyét később sem feledte, hiszen, ahogyan ideje engedte több kategóriában is kipróbálta magát; a Ferrarival még F1-es tesztprogramot is teljesített. Akkoriban sokáig tartotta magát a pletyka, az olasz akár kategóriát is válthat.

Édesapja egy évtizeddel később, az idei Monza Rali alkalmával (amin a Yamaha motorosa is részt vett, sőt meg is nyerte azt) kijelentette, a lehetőség valóban adott volt és kis híja volt annak, hogy fia átnyergeljen a Forma–1-be. „Nagyon közel volt ahhoz, hogy az F1-ben versenyezzen, hiszen a MotoGP-s gépekhez csak az ottani autók hasonlíthatók. Minden más motorsport kisebb visszalépés lett volna” – nyilatkozta Graziano Rossi az olasz médiának.

„Valentino azonban visszautasította a lehetőséget, hiszen nagyon szereti a MotoGP-t, és nem akart sportágat váltani. Ezért láthatjuk még mindig a MotoGP-ben versenyezni. Ha holnapután még mindig gyorsan akar menni egy raliautóval, vagy egy túraautó-versenyen, vagy bárhol az F1-en kívül, akkor képes lesz rá. De csak azután, hogy teljesíti a küldetését, és ismét bajnok lesz” – folytatta.

Nico Rosberg visszavonulása után egyébként az olasz Sky Rossitól is megkérdezte, elfogadná-e a Mercedes ajánlatát, ha őt keresnék fel egy F1-es állásajánlattal; a kilencszeres világbajnok a téma kapcsán viccesen megjegyezte, Toto Wolff – a Mercedes sportigazgatója – tudja a számát, ha állásinterjúra akarja hívni. „Volt szerencsém tesztelni a Ferrarival, szóval a Mercedesszel tesztelni talán félig árulás lenne, de hogy ne próbálnám ki magam, ha a Mercedes kérne rá?” – tette hozzá.

Rossi tesztje kapcsán a Ferrari akkori csapatvezetője, Stefano Domenicali is megszólalt, kiemelve, nagyon tehetségesnek tartja az olaszt, aki elmondása szerint a Forma–1-ben is megállta volna a helyét, és 2006 táján az időzítés is jó lett volna. Idén egyébként a „Doktor” korábbi csapattársa, Jorge Lorenzo is kipróbálhatta magát egy F1-es volánja mögött – ő pont a Mercedesszel tesztelt.

Videók