„Szerintem elavult” – Alonso változtatna a forma-1 rendszerén

A régi szisztémát hozná vissza a spanyol versenyző.


Fernando Alonso, az Aston Martin pilótája úgy gondolja, ideje lenne visszatérni az egykörös kvalifikációhoz.

Az F1 jelenlegi „kiütéses” formátumát – amely a Q1, Q2 és Q3 szakaszokban zajlik – 2006-ban vezették be, azok után, hogy a 2003 és 2005 között alkalmazott egykörös stílusú formátumok népszerűsége csökkent.

A 42 éves spanyol versenyző úgy gondolja, hogy az F1-nek fontolóra kellene vennie egy hasonló formátumot, tekintettel a lassan haladó kvalifikációs forgalommal kapcsolatos problémákra, különösen a szűk utcai pályákon.

Alonso ugyan elismeri az F1 törekvéseit, azonban úgy hiszi, „bármit is tesznek, mi mindig megtaláljuk a módját, hogy kihasználjuk” - idézi őt a francia Auto Hebdo.

„Nagyon nehéz dolguk van az utcai pályák forgalmának irányításával. Ahogy már többször mondtam, csak egyetlen igazi megoldás létezik, ez az egy körön át tartó kvalifikáció. Minden más megoldás, amit kipróbálhatunk, sosem fog működni, mert mindig találunk majd valami megoldást” - tette hozzá az Aston Martin versenyzője.

Sokan úgy gondolják, hogy a jelenlegi formátum a bevezetése óta töretlen népszerűségnek örvend, Alonso ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Szerintem elavult. Már 20 éve ugyanaz, és az autók sem ugyanazok, mint 20 évvel ezelőtt.”

A forma-1 következő futamát Katarban rendezik október 6-8 között.

Borítókép: Tóth Zsombor/Sport365

Videók