Számos tesztpilóta mellett Ocon és Alonso is villantott az Abu Dzabi-teszten

Az Alpine franciája, Esteban Ocon 130 kört tett bele az autójába, Felipe Drugovich alig maradt el Sainz-tól.


 Lezajlott a hivatalos szezonzáró Abu Dhabiban, egy teszt a tesztpilóták és a veteránok számára, ahol mind a Pirelli 2024-es gumijait, mind pedig az új alkatrészeket és újításokat tudták tesztelni az autókhoz, amelyek néhány hónap múlva megjelennek élesben is, márciusban az első teszten Bahreinben.

Nem volt tehát különösebben gyors nap, hiszen Esteban Ocon (Alpine) legjobb ideje majdnem egy másodperccel volt lassabb, mint a múlt szombati kvalifikáció legjobbja: 1:23.445, a mai 1:24.393-mal szemben.

Abu-Dzabiban egyelőre a latin-amerikaiaké a főszerep, hiszen két mexikói, Checo Perez és Pato O'Ward (McLaren), valamint a Williamsben ülő argentin Franco Colapinto is jelen van, akinek hazája nagyon várta, hogy évek óta először F1-es pilótájuk legyen. Fontos, hogy több mint 300 kilométert teljesített, így jogosult a szuperlicenszre, ami a száguldó cirkuszban való versenyzői szereplés előfeltétele.

Az újoncok ilyenkor csapatonként egy-egy, csak maguknak fenntartott autót kapnak, és megvan a lehetőségük, hogy egész nap a pályán legyenek.

Carlos Sainz volt az úr délelőtt, több mint 60 kört tett meg. A gumikat vizsgálta elsősorban, de vélhetően a jövőévi autóhoz is tesztelt valamilyen aerodinamikai alkatrészt vagy megoldást.

A világbajnok Max Verstappen, Lewis Hamiltonnal egyetemben hiányzott a tesztről, ugyanakkor Fernando Alonso például úgy döntött, kihasználja a lehetőséget az adatgyűjtésre. 

Fernando lazán vette a tempót, de a tesztelő Felipe Drugovich például az újoncok közül a legjobb volt az első futamon. Ő ment ki utolsóként, 37 kört tett meg és a hatodik leggyorsabb időt futotta, mindössze 28 ezredmásodperccel maradt el Carlos Sainz idejétől, aki az utolsó futamig a világbajnoki negyedik helyért küzdött.

Fotó: Clive Rose/Getty Images

Videók