Sportpszichológus is segített Rosbergnek a vb-cím elérésében

Pályafutása lezárásával Nico Rosberg most már elárulta, milyen új módszerek segítették hozzá világbajnoki címéhez.


„Nico Rosberg megváltozott” – állapíthattuk meg az idény során többször is. Ám valahányszor fölvetették ezt neki, ő rendszerint hárított. Vagy azzal, hogy bizonygatta, ugyanaz a versenyző, mint aki az előző két szezont vereséggel zárta Lewis Hamiltonnal szemben, vagy azzal, hogy hangsúlyozta, az idei évtől egyszerűen csak versenyről versenyre halad, s nem törődik a bajnoki tabellával, a külvilág véleményével, ellenfele helyzetével.

Rosberg azt persze nem tagadta, a tavalyi austini vereség után alaposan elgondolkodott, ám arról csak most, visszavonulásának bejelentése után beszélt először, hogy valójában segítséget is kért egy sportpszichológustól, továbbá arról is most engedett bepillantást, hogy milyen módszerrel igyekezett javítani teljesítményén.

„Az idei évem volt a valaha volt legjobb” – állapította meg. „A felkészülés tekintetében is – mindent beleadtam. Hogy megértsék, mondok rá példát is. A múlt évi austini eset után elkezdtem nagyon szorosan együttműködni egy mentáltrénerrel, és elkezdtem meditálni is. Jelentős előrelépést értem el ennek köszönhetően, és azzal, hogy megtaláltam ezt a pár százalékot, jobban teljesítettem. A mentáltréning nehéz, mert minden reggel és este csinálnod kell, máskülönben semmi értelme. Ezzel csodálatos előrelépést értem el, és sokat is fejlődtem ezen a téren.”

De Rosberg nemcsak mentális szempontból erősödött, igyekezett versenyzési technikáját is finomítani, ezért elmondása szerint sokat gokartozott. „Vettem egy gokartot a télen, és csak vezettem, vezettem és vezettem, mivel amúgy nincs túl sok lehetőségünk tesztelni. Biztos voltam benne, hogy a sok gyakorlással fejleszthetem a képességeimet, ha valamit folyamatosan vezetek.”

„Ennek köszönhetően is napokat voltam távol otthonról, de állítom, most ugyanolyan jó vagyok, mint tizennégy évesen, amikor a bajnoki címért küzdöttem! Ilyen sokat vezettem. Szerintem ez is sokat számított. Ezek a példák csak azt mutatják, hogy mindent megtettem, és valóban minden követ megmozgattam. Nagyon-nagyon elégedett vagyok, hogy végül bevált” – magyarázta a világbajnok.

Ezek után aligha mondhatja bárki is, hogy csak úgy ölébe hullott a siker.

Videók