Sainz: Készen állok, hogy a következő szintre lépjek!

Így élte meg spanyol csapattársa Verstappen előléptetését. Egy őszinte blogbejegyzés margójára.


 
Még mindig nagyon kevés olyan van, amikor egy Forma-1-es versenyző valószínűleg őszintén kiönti a lelkét egy-egy helyzetről. Ez történt most Carlos Sainz esetében, aki James Allen Forma-1-es blog oldalán volt vendég blogger, és kiöntötte a lelkét azzal a bizonyos időszakkal kapcsolatban, amikor csapattársának felvitte az „isten a dolgát”.
 
Nagyon furcsa helyzet, hiszen akkoriban, ha Verstappenen kívül ebben az esetben valakire koncentráltunk még, akkor az csakis Danyiil Kvjat volt, akivel a helyszínen interjút is késztettünk, és aki valóban nagyon elkeseredettnek tűnt, bár tagadta. Megannyi elemzés született akkoriban, hogy mi lesz ezután az orosszal. Hogyan dolgozza fel a lefokozást, és pláne azt, hogy az új kegyelt hirtelen még meg is nyerte az első Red Bullos futamát.
 
Hogy mennyire volt érzelmes ez a nagydíj, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy amellett, hogy Verstappen nyert, Kvjat hozta a futam leggyorsabb körét. És emellett Carlos Sainz karriere eddigi legjobb helyezését érte el. Hatodik lett a hazai futamán. Verstappent és Kvjatot kielemezte az egész világ, de Sainz mintha kicsit magára maradt volna a gödörben. Pedig az orosz mellett őt is mélyen érintette a váltás.
Az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy amikor Max Verstappen a Red Bullhoz került, az nem csak Danyiil Kvjat, hanem az én számomra is nehéz időszak volt” – kezdte keserű visszaemlékezését Carlos Sainz Max Verstappen előléptetése kapcsán. „Számomra azt volt nehéz megérteni, hogy nem én lettem a kiválasztott."
 
Bizonyos szempontból, a pontokat érő eredmények, amiket egymás után hoztam Barcelonában, Monacóban és Kanadában, elég lett volna a Red Bullnak, hogy azt mondják megvan... Nagyon mérges vagyok emiatt, én is meg akarom szerezni azt a helyet. Számomra ez olyan, mintha azt mondanák, hogy nem vagyok olyan jó, mint Max, miközben hiszem, hogy vagyok olyan jó, vagy jobb is - minden Forma-1-es versenyző így gondolkodik magáról. Szóval ez nehéz időszak volt a számomra, de azt mondtam, "itt az idő, hogy bizonyítsam, mire vagyok képes". Ezt a nehéz pillanatot követően életem három legjobb Forma-1-es versenyét teljesítettem, ami szintén sokat jelentett a számomra, és azóta lendületbe jöttem és fejlődtem, ami sokat segít.
 
„Ez referencia a számomra, és amikor látjuk az eredményeit és hogy mit csinál abban a top autóban, akkor az azt kérdezteti velem, hogy én miért nem kapom ugyanazt?” 
 
Mindemellett Sainz úgy érzi, jót tett neki, hogy Verstappen csapattársa lehetett. Erősebbé tette a hollanddal való csatározás, ahogyan erősebbé tette például Alonsót és Hamiltont is a 2007-es évad, amikor majdhogynem „meggyilkolták” egymást a pályán.
 
 
Amikor változások voltak a csapatnál, egy kissé átrendeződtek a dolgok, de amint felveszed a sisakod, a rád nehezedő nyomás pontosan ugyanolyan, akár Max Verstappen, akár Danyiil Kvjat, akár Fernando Alonso vagy akárki más a csapattársad. Ő csak egy srác a másik autóban, akit le kell győznöd, akinél gyorsabbnak kell lenned az időmérőn, akit le kell győznöd a futamon, így a nyomás, amit a sisak felvételekor érzek, pontosan ugyanaz Danyiilnél, mint Maxnál, mivel pontosan ugyanazt kell megtennem.
 
A versenykörnyezeten kívül talán kissé nyugodtabbá váltak a dolgok, de az a nyomás és az a helyzet a csapaton belül, amikor még Max volt itt, valami olyasmi volt, amiből tanultam. Olyasvalami, ami erősebbé is tett, mivel ha versengsz valakivel, akkor abból tanulsz is. Ilyen helyzet volt Lewisé és Fernandóé, akik ugyanazokból a helyzetekből tanultak, akárcsak Senna és Prost - ezek azok a helyzetek, amikor érettebbé válsz, tanulsz a másiktól és megtanulod, hogyan reagálj. Talán azt mondhatják, hogy az első F1-es évadom kemény időszak volt, ez azonban egy tanulási időszak volt a számomra, olyasvalami, amiből személyes tapasztalatokat gyűjtöttem. Az, hogy ezeken keresztül mentem, úgy érzem, jobb versenyzővé tettek, egy olyan versenyzővé, aki tudja, hogyan kezelje a különböző helyzeteket a csapaton belül, hogyan kezelje az embereket - legyen az akár jó, akár rossz. Szóval ez egy nehéz időszak volt, de ugyanakkor nagyon érdekes is.
 
Sainz keserédes blogbejegyzésében aztán megpróbálja felhívni magára a figyelmet, hiszen ahogy minden F1-es versenyzőnek, neki is egyetlen célja van, és már készen is áll annak elérésére! “A Red Bullnak, a környezetemnek, mindenkinek meg kell értenie, hogy az a célom, hogy végül világbajnok legyek, és hogy dobogós helyezésekért és győzelmekért küzdhessek - ez az, amiért igazából itt vagyok. Talán ez optimistán hangzik, de ilyen minden Forma-1-es versenyző természete - egyszerűen csak nyerni akarsz, különösen azon időszak után, amin keresztül mentem. Úgy érzem, hogy a csúcson vagyok, és készen állok, hogy a következő szintre lépjek.
 

Videók